Ταξίδι Αναψυχής...
στο κέντρο της ψυχής

Συμμετέχοντες

"Η εμπειρία μου από το χωριό ψ δεν ήταν αρκετή. Δυο μέρες μόνο. Όμως περιμένω ήδη από το τέλος της πρώτης διοργάνωσης να φτάσει ο Αύγουστος για την δεύτερη. Και αυτό γιατί όσα πρόλαβα να ζήσω στις Πινακάτες με αφορμή το εργαστήρι που πήγα να συντονίσω ήταν πολύτιμα: η φιλοξενία των διοργανωτών, η μοναδικότητα του τοπίου και πάνω απ' όλα η γνωριμία με ενδιαφέροντες ανθρώπους. Φυσικά ήμουν τυχερός να συναντήσω μια ομάδα που είχε ήδη δουλέψει αρκετά γνωρίζοντας πριν από εμένα άλλους/ες θεραπευτές/τριες και άλλες προσεγγίσεις. Και αυτό που συνέβη τελικά ήταν ότι συμβαίνει κάθε φορά που οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά με τη φύση, τη φύση έξω και τη φύση μέσα τους: η απόλαυση της ανθρώπινης επαφής, της επικοινωνίας με τον εαυτό και με τους άλλους. Ανυπομονώ για τη δεύτερη συνάντηση." Χ.Κ.

"Η όλη διαδικασία συμμετοχής μου στο ‘Χωριό Ψ’ ενείχε καταστάσεις, αναγνωρίσεις, μοιράσματα, παρουσίες, που δημιούργησαν ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης πλούσιο σ’ ανθρώπινες πτυχές και ζώσες διαδικασίες. Σ’ αυτόν τον ‘ευρύχωρο’ χώρο ένιωσα να εγγίζονται και ελευθερώνονται υπόρρητες διαδικασίες, που είχα την τύχη και χαρά να αναγνωρίσω, συνοδεύσω και μοιρασθώ με πολλούς από τους συμμετέχοντες στην σύντομη εκεί παρουσία μου. Τα καλλίτερα στην Αταλάντη και Δημήτρη, εμπνευστές αυτής της ιδιαίτερης περιπέτειας, που την στήριξαν με ευγένεια, ζέση, δημιουργικότητα και παρουσία!" Α.Κ.

"Δύο λέξεις ή η μία φράση δεν μπορεί να περιγράψει σε τίποτα την περσινή μας εμπειρία! άλλα αν πρέπει να περιοριστώ σε κάποια περιγραφή να θα πω απλά τις λέξεις: γαλήνη, δημιουργικότητα, όμορφοι άνθρωποι, νέες εμπειρίες και μία παρομοίωση που χρησιμοποιώ εγώ για το χωριό Ψ, γιατί μπορεί να το τοποθετούμε χρονικά στο πέρσι αλλά για μένα είναι ακόμα σε λειτουργία πολλές διαδικασίες που ξεκίνησαν εκείνες τις ημέρες..... είναι όπως όταν οδηγείς στην ομίχλη, ξέρεις που θες να φτάσεις αλλά δεν ξέρεις το πώς ...την ώρα λοιπόν που έχεις απογοητευτεί συνειδητοποιείς ότι έχει φώτα ομίχλης, τα ανάβεις και αρχίζεις πλέων να διακρίνεις το δρόμο δεν είναι πεντακάθαρη η εικόνα και συνεχίζει να είναι δύσκολη η διαδρομή αλλά τουλάχιστον τώρα βλέπεις πιο καθαρά...." Α.Χ.

"Το προηγούμενο καλοκαίρι στάθηκα πολύ τυχερός. Από εκεί που δεν το περίμενα. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τον λόγο. Βλέπετε, συμμετείχα στο Χωριό Ψ, στο Πήλιο. Και θα μπορούσα να σας μιλήσω για τις Πινακάτες, ένα μέρος μαγικό. Το τέλειο μέρος για να βρει κανείς αληθινή ηρεμία στο σώμα και την καρδιά του. Αλλά δεν ήταν αυτό. Θα μπορούσα να σας πω για την Αταλάντη και τον Δημήτρη, τους οικοδεσπότες μας. Που μας υποδέχτηκαν με μία ανοιχτή αγκαλιά. Από εκείνες τις αγκαλιές που επειδή είναι τόσο σφιχτές σου επιτρέπουν να ανασαίνεις ελεύθερα. Ένιωσα πραγματικά οικεία λοιπόν, αλλά ούτε αυτό ήταν που με έκανε τυχερό. Η τύχη μου δεν είχε να κάνει ούτε με το εργαστήριο στο οποίο έλαβα μέρος και μου έδειξε τον τρόπο να περπατήσω νέα, για μένα, μονοπάτια. Θα μπορούσαν να ήταν οι άνθρωποι που γνώρισα. Μέσα σε λίγο χρόνο, τους ένιωθα δικούς μου. Αισθανόμουν ότι μετά από την εμπειρία που μοιραζόμαστε μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους χωρίς απαραίτητα να πούμε και πολλά.Αλλά όχι, ούτε αυτό ήταν. Μου είναι δύσκολο τελικά να περιγράψω την αιτία με λέξεις.Το έμαθα αυτό όταν για μήνες μετά το τέλος, όποιον συναντούσα ήθελα να του πω για αυτό που είχα βιώσει εκεί στις Πινακάτες. Αλλά κανείς δεν κατανοούσε πλήρως τα λόγια μου. Καταλάβαιναν μόνοόταν μπορούσαν να νιώσουν την δυνατή σαν πυροτέχνημα συγκίνηση που κουβαλούσα μέσα μου για καιρό, την οποία που και που ανασύρω συχνά ακόμα και τώρα. Και δεν μπορούσα, αλλά ούτε και ήθελα να την κρατήσω κρυφή. Μόνο έτσι μπορούσα να επικοινωνήσω γιατί στάθηκα τόσο τυχερός. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν..." Δ.Ρ.

"Δεν ήξερα τι να περιμένω. Πήγα στο χωριό Ψι με κύριο γνώμονα την εσωτερική μου φωνή που μου είπε ‘’πήγαινε’’. Σε ένα υποβλητικό περιβάλλον ανταλλάχθηκαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες από αξιόλογους συναδέλφους, δημιουργώντας μια εμπειρία αντάξια του μαγευτικού τόπου. Με άγγιξαν ιδιαίτερα το πάθος των διοργανωτών και των συμμετεχόντων. Εύχομαι το χωριό Ψι να συνεχίσει την πολλά υποσχώμενη πορεία του: στον αγώνα για ουσιαστική ψυχική υγεία στην Ελλάδα, να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην εμβάθυνση της γνώσης και της εμπειρίας." Γ.Β.

"Η εμπειρία στο Χωριό Ψ τον Αύγουστο του 2016 ήταν αξέχαστη, γι' αυτό και θα την επαναλάβω αυτό το καλοκαίρι και κάθε καλοκαίρι. Ο συνδυασμός διακοπών σε ένα τέτοιο, σχεδόν παρθένο, μέρος μαζί με την ενασχόληση με θέματα του πνεύματος και της ψυχής καθώς και η καθημερινή συναναστροφή με πρόσωπα που εστιάζουν περισσότερο στον έσω κόσμο ήταν ένα τεράστιο, ανεκτίμητο δώρο για μένα, το οποίο θέλω να προσφέρω στον εαυτό μου με κάθε ευκαιρία. Η καθημερινότητα στην πόλη και η συναναστροφή με τους πολλούς, οι οποίοι εστιάζουν στο "φαίνεσθαι", με κάνει να πρέπει να προχωρώ μόνη μου στα εσωτερικά μονοπάτια, αλλά με φθείρει κιόλας. Η καθημερινότητά μου μού "αφαιρεί". Οφείλω στον εαυτό μου τη συμμετοχή στο Χωριό Ψ και τη συναναστροφή με τους ανθρώπους του. Είναι σαν να συλλέγω πολύτιμους λίθους, να εμπλουτίζω τη "συλλογή" μου και να κάνω πλουσιότερη τη ζωή μου"!" Μ.Ξ.

"Τον περασμένο Αύγουστο γνώρισα το χωριό PSYστις Πινακάτες. Αρχικά πήγα με δισταγμό, δεν ήξερα ούτε φανταζόμουν τι ακριβώς θα βρω. Ό,τι συνέβη ήταν πέρα και πάνω από τις όποιες προσδοκίες θα μπορούσα να έχω. Υπήρξε για μένα μια μοναδική εμπειρία. Μέσα στην οργιώδη βλάστηση της Πηλιορείτικης φύσης, με χρώματα και μυρωδιές, γνώρισα νέους ανθρώπους, ένιωσα την ζεστασιά της φιλοξενίας και της εγγύτητας. Ανακάλυψα νέες πτυχές του εσωτερικού μου εαυτού αλλά και τόλμησα καινούργια για μένα πράγματα. Το μαγικό χωριό PSYόπως το έχω στην καρδιά μου από τότε, ήταν μία εμπειρία ζωής. Ευχαριστώ πολύ τον Δημήτρη και την Αταλάντη για την προσπάθειά τους και περιμένω ανυπόμονα την καινούργια μας συνάντηση. Καλή Αντάμωση τον Αύγουστο το μαγικό VillagePSY." Λ.Κ.

"Aυτό το καλοκαίρι ψαχνόμουν να κάνω κάτι διαφορετικό. Κάτι εναλλακτικό σε διακοπές. Μέχρι που "ανακάλυψα" το χωριό Ψ τις Πινακάτες, τον Δημήτρη και την Αταλάντη. Πήγα χωρίς να ξέρω τι να περιμένω... Ακόμα και τώρα μετά από ένα χρόνο που ξαναβλέπω το βίντεο ξαναζώ εκείνες τις στιγμές που χαράκτηκαν μέσα μου για πάντα. Μέσα σε λίγες μέρες έζησα μοναδικές εμπειρίες σε ένα υπέροχο περιβάλλον από άριστους διοργανωτές (Δημήτρης, Αταλάντη). Έφυγα γεμάτη εικόνες, εμπειρίες, ερωτευμένη με τον τόπο και την θετική του ενέργεια. Νομίζω πως ότι και να γράψω θα είναι λίγο αν κάποιος δεν το ζήσει ο ίδιος!" Δ.Κ.

"Αναπολώντας το περσινό καλοκαίρι και την συμμετοχή μου στο Χωριό Ψ ένα χαμόγελο διακρίνεται στο πρόσωπό μου. Αν και απρόοπτη η συμμετοχή μου αποτέλεσε ένα όμορφο ταξίδι σε υπάρχουσες και νέες γνώσεις. Χωρίς να το έχω καλοσκεφτεί και με πρώτο κίνητρό μου το μέρος διεξαγωγής και την πολύ ενδιαφέρουσα θεματική δεν δίστασα και δήλωσα ότι θα συμμετάσχω. Εκεί είχα την τύχη να με καλοδεχτούν το χαμόγελο του Δημήτρη και η ήρεμη δύναμη της Αταλάντης που βοήθησαν στο να γεννηθεί μια ομάδα ταυτόχρονα απελευθερωμένη και οριοθετημένη. Ο τρόπος με τον οποίο η φύση απέκτησε ένα κύριο ρόλο σε όλες τις ομιλίες και τις συναντήσεις ήταν κινητήριος δύναμη για να έρθω σε επαφή με τον ίδιο μου τον εαυτό, το σώμα μου, τα συναισθήματά μου, τις σκέψεις μου, τις νέες πληροφορίες. Ίσως να είναι από τα ωραιότερα απρόοπτα που έχουν συμβεί..." Μ.Κ.

Διοργάνωση