Ταξίδι Αναψυχής...
στο κέντρο της ψυχής

Αρχείο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017

Καθημερινά πρωινό βιωματικό εργαστήριο από τις 10:30 έως τις 13:00 και βραδινή ομιλία από 20:30 έως 22:00.

18 Αυγούστου Αφίξεις - Open call : Βιωματικό Εργαστήριο Συνθετικού μοντέλου // Καλωσόρισμα

Άφιξη& Καλωσόρισμα


Τα προτεινόμενα δωμάτια με προσυμφωνημένες τιμές θα είναι διαθέσιμα από τις 12 μμ εκείνης της ημέρας.Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να έρθουν και να κάνουν την εγγραφή τους στη Γραμματεία της Διοργάνωσης από τις 6μμ μέχρι τις 11μμ στον Ξενώνα Αλλατίνο. Εκεί θα προσφερθούν τοπικά εδέσματα για το καλωσόρισμα .

Περισσότερα >

Τα προτεινόμενα δωμάτια με προσυμφωνημένες τιμές θα είναι διαθέσιμα από τις 12 μμ εκείνης της ημέρας.Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να έρθουν και να κάνουν την εγγραφή τους στη Γραμματεία της Διοργάνωσης από τις 6μμ μέχρι τις 11μμ στον Ξενώνα Αλλατίνο. Εκεί θα προσφερθούν τοπικά εδέσματα για το καλωσόρισμα .

Λιγότερα <

"Η Μήδεια και το Χρυσό Τομάρι"


Εισηγητής(ες) : Δημήτρης Καράγιωργας, Ώρα:

Βιωματικό εργαστήριο:"Η Μήδεια και το Χρυσό Τομάρι" Εισαγωγή:Μύθοι όπως αυτός της Αργοναυτικής εκστρατείας προτείνονται για πολλαπλές και διαφορετικές αναγνώσεις - προσεγγίσεις. Το παρόν εργαστήριο εστιάζει τόσο στη θεματική της αργοναυτικής εκστρατείας όσο και στη μετά-αργοναυτικής εκστρατείας εποχή, στον απόηχο της ηδονής του έρωτα. Ο Ιάσονας και η μάγισσα Μήδεια καταφθάνουν στην Κόρινθο ενώ η σχέση τους κλονίζεται όπως περιγράφεται στην ευριπίδεια τραγωδία. Το όραμα τους, η προσπάθεια...

Περισσότερα >

Βιωματικό εργαστήριο:"Η Μήδεια και το Χρυσό Τομάρι"


Εισαγωγή:Μύθοι όπως αυτός της Αργοναυτικής εκστρατείας προτείνονται για πολλαπλές και διαφορετικές αναγνώσεις - προσεγγίσεις. Το παρόν εργαστήριο εστιάζει τόσο στη θεματική της αργοναυτικής εκστρατείας όσο και στη μετά-αργοναυτικής εκστρατείας εποχή, στον απόηχο της ηδονής του έρωτα. Ο Ιάσονας και η μάγισσα Μήδεια καταφθάνουν στην Κόρινθο ενώ η σχέση τους κλονίζεται όπως περιγράφεται στην ευριπίδεια τραγωδία. Το όραμα τους, η προσπάθεια συνεννόησής τους, η απόπειρα συνύπαρξής τους στις νέες συνθήκες, κλονίζονται και καταρρέουν με τρόπο και κρότο που δονούν και συγκλονίζουν το σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος όλο και συχνότερα βιώνει τραγικά την προσπάθεια του, ως άτομο ή ως μέλος μικρότερης ή μεγαλύτερης συλλογικότητας, να επαναπροσδιορίσει και να επανaπροσδιοριστεί, να συνεχίσει να συνθέτει και να δημιουργεί, παρά "τους μοντέρνους καιρούς" της ατομικής και συλλογικής αποδυνάμωσης, απομόνωσης, αυτοκαταστροφικής εσωτερικότητας.

Η μέθοδος: Παιχνίδια, τεχνικές και δράσεις της θεραπείας μέσω Τέχνης (Δραματοθεραπείας, Ψυχόδραμα) καθώς και της σχολής Gestalt.

Αποτελέσματα: Οι συμμετέχοντες θα ανιχνεύσουν σημεία συνάντησης με την προτεινόμενη ανάγνωση τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν νέες δράσεις, ατενίζοντας νέες προοπτικές.

Συμπεράσματα: Η συνάντηση των μύθων με την επιστήμη της ψυχολογίας δύναται να φωτίσει απλόχερα πτυχές του εαυτού και να εμπνεύσει την ομάδα τόσο σε βιωματικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

Λιγότερα <

19 Αυγούστου - Οpen call : Βιωματικό Εργαστήριο Ψυχογενεολογίας // Αργοναυτική Εκστρατεία στον Παγασητικό

"Η Αργώ και το ταξίδι της-Από το γενεόγραμμα στην ψυχογενεαλογία"


Εισηγητής(ες) : Μαρία Λιακάκου, Ώρα:

Ο Ιάσωνας με το πλοίο του πλέει προς την Ανατολή, εκεί που ανατέλλει ο ήλιος, εκεί όπου αρχίζει η μέρα και μαζί με τους Αργοναύτες οδεύει προς την ανακάλυψη του μυστηρίου… ..από την αρχή! Το ταξίδι του Ιάσωνα είναι η εκ νέου ανακάλυψη της προέλευσης: πρόκειται να ζήσει δραματικές ανατροπές, θυμούς, παγίδες, τον διαχωρισμό των φύλων, ανεξέλεγκτα πάθη, εκδίκηση…. Τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα διαφαίνονται πολύ καλά στον μύθο αν και με τρόπο συμβολικό και αινιγματικό. Το πλοίο ήταν τεράστιο αλλά το σύμβολο που αντιπροσωπεύει...

Περισσότερα >

Ο Ιάσωνας με το πλοίο του πλέει προς την Ανατολή, εκεί που ανατέλλει ο ήλιος, εκεί όπου αρχίζει η μέρα και μαζί με τους Αργοναύτες οδεύει προς την ανακάλυψη του μυστηρίου… ..από την αρχή!


Το ταξίδι του Ιάσωνα είναι η εκ νέου ανακάλυψη της προέλευσης: πρόκειται να ζήσει δραματικές ανατροπές, θυμούς, παγίδες, τον διαχωρισμό των φύλων, ανεξέλεγκτα πάθη, εκδίκηση…. Τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα διαφαίνονται πολύ καλά στον μύθο αν και με τρόπο συμβολικό και αινιγματικό. Το πλοίο ήταν τεράστιο αλλά το σύμβολο που αντιπροσωπεύει παίρνει κοσμικές αναλογίες: είναι η ύπαρξη μας στο ταξίδι προς την αυτογνωσία και στην ανάκτηση του «ΧΡΥΣΟΥ»-αρχαϊκός όρος αναφοράς στην Εσωτερική Αυτοπραγμάτωση και στην Υγεία της Ψυχής- που μας ανήκει.


Η μέθοδος: Η διαδρομή με την Ψυχογενεαλογία προσφέρει ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, παρέα με τους προγόνους για να θρέψουν οι ρίζες του γενεαλογικού δένδρου και από τα κλαδιά του να δοθεί η ώθηση στο «πέταγμα».

Είναι ένα ταξίδι στις αξίες, στις παραδόσεις, στις πεποιθήσεις, στις συμπεριφορές, στις επαναλήψεις, στα μυστικά, στους ρόλους που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Συχνά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι κάνουν επιλογές βασισμένες σε αρκετά καθορισμένα οικογενειακά μοτίβα. Αυτή η μετάδοση γίνεται κυρίως ασυνείδητα σε όσους την βιώνουν άμεσα. Η πρόσβαση στις εμπειρίες των προηγούμενων γενεών είναι ένα σημαντικό βήμα για την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου αλλά γίνεται και ένας στόχος που με συνέπεια πρέπει να επιδιωχθεί σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις όπου προβλήματα ατομικού τύπου, ζεύγους ή οικογένειας απαιτούν επαγγελματική βοήθεια για να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν.

Το προτεινόμενο βιωματικό εργαστήριο είναι ένα θεωρητικό και πρακτικό μάθημα με στόχο να προσφέρει τις βασικές γνώσεις πάνω στην Ψυχογενεαλογική συμβουλευτική.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου έχει τους ακόλουθους ειδικούς στόχους:

*κατασκευή της γραφικής αναπαράστασης του γενεοκοινωνιογράμματος

*τα σύμβολα, οι συμβολισμοί και η αφήγηση στην Ψυχογενεαλογία

* αποκωδικοποίηση και ερμηνεία

*χρήση των συστημικών/συνειρμικών καρτών ως εργαλείο ενδοσκόπησης, ενθάρρυνσης επικοινωνίας και προβληματισμού και δημιουργικότητας(συμβολικές κάρτες της Αργοναυτικής εκστρατείας και κάρτες ΟΗ, Persona)

Η ψυχογενεαλογική σχολή είναι κυρίως γαλλική όπου βασικός εκφραστής της είναι η AnneAncelinSchuzenberger (μαθήτρια του JacobMoreno και της FrancoiseDolto).

Επίσης οι IvanBoszormenijNagy, ElizabethHorowitz,κ.ά.

Λιγότερα <

"Αργοναυτική Εκστρατεία στον Παγασητικό''


Όλοι οι συμμετέχοντες του Χωριού Ψ θα έχουν την εμπειρία μιας μικρής "Αργοναυτικής Εκστρατείας στον Παγασητικό''. Στα πλαίσια αυτής της εξόρμησης με καραβάκι, θα γίνει εν πλω αναφορά στον μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, των θεμάτων και των συμβολισμών που αναδύει η συγκεκριμένη ιστορία και σχετίζονται με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Άλλωστε, οι ήρωες της εκστρατείας δεν είναι παρά όψεις του ενός προσώπου που αρχίζει την αναζήτησή του.

Περισσότερα >

Όλοι οι συμμετέχοντες του Χωριού Ψ θα έχουν την εμπειρία μιας μικρής "Αργοναυτικής Εκστρατείας στον Παγασητικό". Στα πλαίσια αυτής της εξόρμησης με καραβάκι, θα γίνει εν πλω αναφορά στον μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, των θεμάτων και των συμβολισμών που αναδύει η συγκεκριμένη ιστορία και σχετίζονται με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Άλλωστε, οι ήρωες της εκστρατείας δεν είναι παρά όψεις του ενός προσώπου που αρχίζει την αναζήτησή του.

Λιγότερα <


Κλείσιμο Χ

H Ιστορία του ICPS είναι η ιστορία της Προσωποκεντρικής στην Ελλάδα
To 1987 διεξήχθη στην Ελλάδα το Διαπολιτισμικό Συμπόσιο Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, οι εργασίες του οποίου αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο για την ίδρυση του ICPS και για τη διάδοση της Προσέγγισης στην Ελλάδα. Το 1989, ως αποτέλεσμα των διεργασιών του Συμποσίου, η Πόλλυ Ιωσηφίδη, εξειδικευμένη στην Προσωποκεντρική Σύμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, ο Δρ Ιούλιος Ιωσηφίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Dr Charles Devonshire, στενός συνεργάτης του Carl Rogers, ιδρύουν το Ινστιτούτο Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, το πρώτο ίδρυμα που προσέφερε επαγγελματική εκπαίδευση στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Θεραπεία στην Ελλάδα και ένα από τα 5 μόνο ιδρύματα Προσωποκεντρικής στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Έκτοτε, μια σειρά από γεγονότα όπου πρωτοστάτης υπήρξε πάντα το Κολλέγιο, συντέλεσαν στη διάδοση της Προσέγγισης στη χώρα. Πρώτη ημερομηνία σταθμός αποτελεί το 1994 όπου το κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη της Σκωτίας αναγνωρίζει το Πρόγραμμα Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής του Ινστιτούτου και, βάσει της συμφωνίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, χορηγεί στους αποφοίτους του Προγράμματος Μεταπτυχιακό Δίπλωμα. Από το Πρόγραμμα αυτό αποφοιτούν πλέον οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- οι προσωποκεντρικοί επαγγελματίες της χώρας.

Ακολούθησαν πολλές άλλες σημαντικές στιγμές. Η διοργάνωση του 6ου Διεθνούς Συμποσίου Προσωποκεντρικής Προσέγγισης το 1995 στην Λεπτοκαρυά Πιερίας. Η συνάντηση 20 εκπροσώπων Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής, το 1999 στην Αθήνα που οδήγησε μάλιστα στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Προσωποκεντρικής και Εμπειρικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Κολλεγίου στην ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος, του Παγκόσμιου Συνδέσμου Προσωποκεντρικής και Εμπειρικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Προσωποκεντρικής και Εμπειρικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, συμβάλλει στην ολοένα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα της Προσέγγισης στο ελληνικό κοινό.
H επιμέλεια της μεταφρασμένης έκδοσης του βιβλίου του Tony Merry, Invitation to Person-Centered Psychology, το 2002, το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία Σήμερα: Διαδρομή & Προκλήσεις» το 2009, αλλά κυρίως, η προσφορά ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προγραμμάτων στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπεία, καθώς και πλήθος επιστημονικών ερευνών, συνέβαλαν στο να χτιστεί η μεγάλη προσωποκεντρική επιστημονική κοινότητα που απαριθμεί πλέον εκατοντάδες επαγγελματίες.
Μέσα από αυτή τη σύντομη ιστορία του Κολλεγίου στο κομμάτι της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας, ουσιαστικά ξεδιπλώνεται και η ιστορία της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης στην Ελλάδα.
Η Προσωποκεντρική Προσέγγιση την οποία πρεσβεύουμε
Εισαγωγή
Η προσωποκεντρική προσέγγιση, η οποία έχει επίσης κατά καιρούς ονομαστεί και «μη κατευθυντική», «πελατο-κεντρική» ή «ροτζεριανή», αναπτύχθηκε από τον Carl Rogers την δεκαετία του 1950. Η εμφάνισή της ήρθε σαν αποτέλεσμα ενός ψυχολογικού κινήματος που αναπτύχθηκε στην Αμερική ως εναλλακτική λύση στις άλλες δύο θεωρητικές προσεγγίσεις που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή και συγκεκριμένα την ψυχανάλυση και τον συμπεριφορισμό. Αυτό το κίνημα έγινε γνωστό ως η «τρίτη δύναμη» στην ψυχολογία και ως «ανθρωπιστική» ψυχολογία. Η ανθρωπιστική ψυχολογία, όπως και η προσωποκεντρική προσέγγιση, επηρεάστηκε από τα φιλοσοφικά κινήματα του υπαρξισμού και της φαινομενολογίας.

Ο Rogers ήταν ιδιαίτερα κριτικός για τις ψυχοθεραπευτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή: την παροχή συμβουλών, τις υποδείξεις, την πειθώ, τις παροτρύνσεις και τις ερμηνείες. Σύμφωνα με τα λόγια του: «Ο σκοπός αυτής της νέας προσέγγισης δεν είναι να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά να βοηθήσει το άτομο να αναπτυχθεί έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα… Βασίζεται πολύ περισσότερο στην τάση του ατόμου προς την ανάπτυξη, την υγεία και την προσαρμογή… Αυτή η νέα θεραπεία τονίζει περισσότερο τα συναισθηματικά στοιχεία… παρά τις νοητικές διαδικασίες… Τονίζει περισσότερο την παρούσα κατάσταση παρά το παρελθόν του ατόμου… Τέλος αυτή η προσέγγιση δίνει έμφαση στην ίδια την θεραπευτική σχέση ως μια αναπτυξιακή εμπειρία».
Η Προσωποκεντρική Θεωρία Προσωπικότητας
Σύμφωνα με την προσωποκεντρική προσέγγιση, τα άτομα είναι από τη φύση τους δημιουργικά και αξιόπιστα ενώ προσπαθούν να ικανοποιήσουν δύο πρωταρχικές ανάγκες. Η πρώτη είναι η τάση του ατόμου προς την αυτο-πραγμάτωση ενώ η δεύτερη είναι η ανάγκη για αγάπη και αποδοχή από τους άλλους αλλά και για αυτο-αποδοχή και αυτο-εκτίμηση. Η έννοια της τάσης πραγμάτωσης είναι θεμελιώδης στην προσωποκεντρική θεωρία και είναι εκείνη η αναπτυξιακή τάση που ωθεί το άτομο προς τη διατήρηση, την ενίσχυση και τη διαφοροποίησή του.

Βασική έννοια στην προσωποκεντρική προσέγγιση είναι επίσης η έννοια του εαυτού ή της αυτο-εικόνας του ατόμου. Η αυτο-εικόνα περιλαμβάνει εκείνα τα χαρακτηριστικά και τις εμπειρίες τα οποία το άτομο αναγνωρίζει ως δικά του, ως «εγώ» ή «εμένα». Όταν το άτομο ζει σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, όπου οι ανάγκες και οι εμπειρίες του αναγνωρίζονται και γίνονται αποδεκτές τότε το άτομο τείνει να αναγνωρίζει και το ίδιο τις εμπειρίες του και δεν υπάρχει διάσταση ή ασυνέπεια ανάμεσα στον εαυτό και την εμπειρία. Όταν όμως το άτομο γίνεται αποδεκτό από τους άλλους στο περιβάλλον του μόνο υπό όρους, και, όταν σημαντικές εμπειρίες δεν γίνονται αποδεκτές ούτε αναγνωρίζονται, τότε το άτομο αρχίζει και το ίδιο να διαστρεβλώνει ή να αρνείται πλευρές της εμπειρίας του. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάγκης του για αποδοχή από τους άλλους και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται διάσταση ή ασυνέπεια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον εαυτό: το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση «ασυμβατότητας» και είναι ευάλωτο. Οι όροι αξίας, οι όροι δηλαδή με τους οποίους κάποιος γίνεται αποδεκτός από το περιβάλλον του, τείνουν να ενδοβάλλονται από το άτομο, με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον μέρος της αυτό-εικόνας του.

Μια άλλη κεντρική έννοια στην προσωποκεντρική προσέγγιση είναι η έννοια της «εστίας αξιολόγησης». Όταν τα άτομα κάνουν αξιολογήσεις για διάφορα θέματα ή για ανθρώπους, μπορούν είτε να βασίζονται στην δική τους εμπειρία, οπότε αξιολογούν τις καταστάσεις με βάση την δική τους «οργανισμική αξιολογική διαδικασία», είτε να καθοδηγούνται από απόψεις και στάσεις άλλων ατόμων, με αποτέλεσμα η εστία αξιολόγησής τους να γίνεται εξωτερική. Όταν το άτομο είναι συνεχώς εκτεθειμένο κατά την παιδική του ηλικία σε πολλούς όρους αξίας τότε η εστία αξιολόγησης τείνει να γίνει εξωτερική και το άτομο αρχίζει να μη βασίζεται στην δική του προσωπική εκτίμηση των καταστάσεων, αλλά να καθοδηγείται από τους όρους αξίας που έχει ενδοβάλει.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωποκεντρικής προσέγγισης είναι επίσης η προσπάθεια να περιγράψει το «πλήρως λειτουργικό άτομο». Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός πλήρως λειτουργικού ατόμου είναι να διαθέτει την ικανότητα να βιώνει όλα του τα συναισθήματα χωρίς να τα φοβάται, την ικανότητα να είναι ανοιχτός στην εμπειρία, την ικανότητα να ζει στο παρόν, να έχει εμπιστοσύνη στην δική του οργανισμική διαδικασία αξιολόγησης, να έχει την αίσθηση της ελευθερίας και διακρίνεται από δημιουργικότητα.
Η Προσωποκεντρική Θεωρία της Θεραπείας
Η προσωποκεντρική συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας κατά την οποία η σχέση ανάμεσα στο σύμβουλο και τον πελάτη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την αλλαγή. Ενώ η θεραπευτική σχέση θεωρείται πρωταρχικής σημασίας από όλες τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, η προσωποκεντρική προσέγγιση τη θεωρεί από μόνη της θεραπευτική. Η τάση πραγμάτωσης του ατόμου παρέχει το κίνητρο για την ανάπτυξη και την αλλαγή, όμως, για να μπορέσει να λειτουργήσει, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας όπου το άτομο τιμάται, γίνεται αποδεκτό και κατανοητό.

Η άποψη αυτή του Rogers για την θεραπεία ήταν το αποτέλεσμα της κλινικής του εμπειρίας και της έρευνας του για τους παράγοντες που επιφέρουν την θεραπευτική αλλαγή. Το 1957 δημοσίευσε τις «Αναγκαίες και Επαρκείς Συνθήκες της Θεραπευτικής Αλλαγής», οι οποίες περιγράφηκαν ως εξής:
• Δύο πρόσωπα βρίσκονται σε ψυχολογική επαφή.
• Ο πρώτος, που θα ονομάσουμε "πελάτη", βρίσκεται σε κατάσταση ασυμβατότητας, είναι ευάλωτος ή αγχωμένος.
• Ο δεύτερος, τον οποίο θα ονομάσουμε σύμβουλο, είναι αυθεντικός και ολόκληρος μέσα στη σχέση.
• Ο σύμβουλος βιώνει άνευ όρων θετική αποδοχή για τον πελάτη.
• Ο σύμβουλος βιώνει μια ενσυναισθητική κατανόηση του εσωτερικού πλαισίου αναφοράς του πελάτη και προσπαθεί να επικοινωνήσει αυτή την κατανόηση στον πελάτη.
• Η επικοινωνία της ενσυναισθητικής κατανόησης και της άνευ όρων αποδοχής του συμβούλου στον πελάτη επιτυγχάνεται τουλάχιστον ως ένα ελάχιστο βαθμό.
Αν οι έξι αυτές συνθήκες υπάρχουν και εξακολουθήσουν να υπάρχουν για ένα χρονικό διάστημα, τότε είναι αρκετές ώστε να ακολουθήσει η δημιουργική διαδικασία της θεραπευτικής αλλαγής, χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη συνθήκη ή τεχνική. Σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του Rogers: «Το άτομο έχει μέσα του πλούσιες δυνατότητες να κατανοεί τον εαυτό του και να μεταβάλλει την αυτο-εικόνα του, τις βασικές στάσεις ζωής και την αυτο-κατευθυνόμενη συμπεριφορά του. Οι δυνατότητες αυτές μπορούν να απελευθερωθούν μόνο εάν εξασφαλιστεί ένα συγκεκριμένο κλίμα διευκολυντικών ψυχολογικών στάσεων». Αυτό το διευκολυντικό κλίμα είναι η καρδιά της προσωποκεντρικής προσέγγισης...20 Αυγούστου - Χοροθεραπεία

"Η Αργοναυτική Εκστρατεία και οι Συμβολισμοί της στο Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι μέσα από την προσέγγιση της Χοροθεραπείας"


Εισηγητής(ες) : Άντα Παϊζη, Ώρα: 10:30 - 13:00

Η έμπνευση για αυτό το εργαστήριο έρχεται από αυτό καθαυτό το ταξίδι του Ιάσωνα και των Αργοναυτών για την ανάκτηση του χρυσόμαλλου δέρατος, ενός τόσο σημαντικού και πολύτιμου αντικειμένου, που αποζημιώνει για τις αντιξοότητες που βιώθηκαν στην πορεία του. Ο συμβολισμός της Αργοναυτικής εκστρατείας λειτουργεί ως έναυσμα για ένα εσωτερικό βιωματικό ταξίδι κατάκτησης νέων δεδομένων μέσω της κινητικής εμπειρίας. Και είναι ένα ταξίδι επαφής με τον εαυτό μέσα από μία πολυεπίπεδη βιωματική προσέγγιση, όπου συγκεκριμένος στόχος...

Περισσότερα >

Η έμπνευση για αυτό το εργαστήριο έρχεται από αυτό καθαυτό το ταξίδι του Ιάσωνα και των Αργοναυτών για την ανάκτηση του χρυσόμαλλου δέρατος, ενός τόσο σημαντικού και πολύτιμου αντικειμένου, που αποζημιώνει για τις αντιξοότητες που βιώθηκαν στην πορεία του.

Ο συμβολισμός της Αργοναυτικής εκστρατείας λειτουργεί ως έναυσμα για ένα εσωτερικό βιωματικό ταξίδι κατάκτησης νέων δεδομένων μέσω της κινητικής εμπειρίας.

Και είναι ένα ταξίδι επαφής με τον εαυτό μέσα από μία πολυεπίπεδη βιωματική προσέγγιση, όπου συγκεκριμένος στόχος είναι η εξερεύνηση της επαφής με το σώμα και την κίνηση στο «εδώ και τώρα», και που ο συμβολισμός της εσωτερικής κινητικής δράσης μπορεί να συνδεθεί με το βαθύτερο νόημα ενός προσωπικού μύθου και να παραλληλιστεί με την ουσία της Αργοναυτικής εκστρατείας όπως την κατανοεί ο καθένας μας.

Λιγότερα <

ΒΡΑΔΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ - "Η χοροθεραπεία: Ένα ολιστικό ταξίδι επένδυσης στον εαυτό"


Εισηγητής(ες) : Άντα Παϊζη, Ώρα: 20:30-22:00

Μία αναλυτική παρουσίαση της χοροθεραπείας ως ψυχοθεραπευτικής μεθόδου θεραπείας μέσω τέχνης, όπου Θα εξεταστούν οι βασικές αρχές της καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ως θεραπευτικής προσέγγισης, και θα συνδεθούν με το βιωματικό εργαστήριο που έχει προηγηθεί. Θα απαντηθούν πιθανά ερωτήματα, όπως: Ποια η σχέση της Χοροθεραπείας με την τέχνη του χορού; Ποιες Χοροθεραπευτικές προσεγγίσεις υπάρχουν; Σε ποιους απευθύνεται η Χοροθεραπεία; Τι περιλαμβάνουν οι σπουδές της Χοροθεραπείας; Που...

Περισσότερα >

Μία αναλυτική παρουσίαση της χοροθεραπείας ως ψυχοθεραπευτικής μεθόδου θεραπείας μέσω τέχνης, όπου Θα εξεταστούν οι βασικές αρχές της καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ως θεραπευτικής προσέγγισης, και θα συνδεθούν με το βιωματικό εργαστήριο που έχει προηγηθεί.

Θα απαντηθούν πιθανά ερωτήματα, όπως:

 • Ποια η σχέση της Χοροθεραπείας με την τέχνη του χορού;
 • Ποιες Χοροθεραπευτικές προσεγγίσεις υπάρχουν;
 • Σε ποιους απευθύνεται η Χοροθεραπεία;
 • Τι περιλαμβάνουν οι σπουδές της Χοροθεραπείας;
 • Που μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί πάνω στο αντικείμενο της Χοροθεραπείας στην χώρα μας;

Τέλος η θεωρητική παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του τριετούς Εκπαιδευτικού Προγράμματος στην Χοροθεραπεία που επιμελείται η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδος.

Λιγότερα <


Κλείσιμο Χ

Είναι μια θεραπεία οικεία στους ανθρώπους μέσα από τη μνήμη του συλλογικού παρελθόντος καθώς από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το χορό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι παραδοσιακές πρακτικές της χοροθεραπείας (όρος που χρησιμοποιείται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Εξέλιξη στη σύγχρονη εποχή


Η εξέλιξή της, ως ιδιαίτερου ψυχοθεραπευτικού κλάδου, στα μέσα του 20ου αιώνα, συμβαδίζει με την εξέλιξη των ψυχαναλυτικών θεωριών και ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, αλλά και την εξέλιξη του σύγχρονου χορού, που πλέον αναζητά τον αυθορμητισμό, την αυθεντικότητα, και την υποκειμενική έκφραση. Η χοροθεραπεία στη σύγχρονη εποχή κλήθηκε να προσδιορίσει και θεωρητικά τη δύναμη του χορού, ώστε να την καταστήσει ένα θεραπευτικό εργαλείο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της επιστημονικής μεθόδου, χωρίς να χαθεί το στοιχείο της τέχνης. Η επί σειρά ετών εφαρμογή της έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ποικίλων μεθόδων και τεχνικών, οι οποίες αντανακλούν αφενός τις διαφορετικές προσεγγίσεις των χοροθεραπευτών, και αφετέρου τις ανάγκες των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων.


Ορισμός


Σύμφωνα με τον ισχύοντα ορισμό (ADTA): χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσα από την οποία το άτομο συμμετέχει δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη γνωστική, συναισθηματική, σωματική και κοινωνική του ολοκλήρωση.


Βασικές αρχές


Σύμφωνα με τις αρχές της χοροθεραπείας, το σώμα καθρεφτίζει την προσωπική ιστορία, την προσωπικότητα και τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Συνεπώς κάθε μας κίνηση εκφράζει όχι μόνο τις εγγεγραμμένες ατομικές και συλλογικές μνήμες και εμπειρίες αλλά και τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτές. Το βασικό εργαλείο είναι το σώμα. Η κίνηση χρησιμοποιείται ως μέσο αλλαγής. Καλλιεργώντας τη συνειδητότητα του σώματος, διευρύνοντας το κινητικό λεξιλόγιο μπορούμε να παράγουμε αυθόρμητη και ελεύθερη κίνηση, η οποία μας οδηγεί στο ασυνείδητο για να ανασύρουμε μνήμες και συναισθήματα. Η κίνηση στη διάρκεια του χρόνου παίρνει σχήμα και νόημα, ρίχνοντας φως σε αυτές τις μνήμες και τα συναισθήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια


H χοροθεραπεία βασίζεται στην υπόθεση ότι το σώμα βρίσκεται σε άρρηκτη σχέση με το νου και την ψυχή και κατά συνέπεια το άτομο αντιμετωπίζεται ολιστικά. Ως αποτέλεσμα της ενιαίας τρισδιάστατης ύπαρξης του ανθρώπου (σώμα-ψυχή-νους) θεωρείται ότι οποιαδήποτε αλλαγή επέλθει σε ένα από τα τρία αυτά επίπεδα, θα επηρεάσει και τα άλλα. Βασικοί θεραπευτικοί παράγοντες είναι η θεραπευτική σχέση και η κίνηση, σε συνεχή διαλεκτική μεταξύ τους.


Που απευθύνεται


Η χοροθεραπεία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Οι χοροθεραπευτές εργάζονται με άτομα (παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ηλικιωμένους) με σωματικά ή ψυχικά προβλήματα (νευρώσεις, ψυχώσεις, εξαρτήσεις, νοητική υστέρηση, ειδικές ανάγκες, παθήσεις όπως καρκίνος, αλτσχάϊμερ, πάρκινσον), αλλά και με άτομα που αποζητούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα , την αυτογνωσία μέσα από την κίνηση και το χορό. Επίσης εργάζονται σε προγράμματα πρόληψης, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, σε μονάδες απεξάρτησης, επανένταξης, αποασυλοποίησης κ.λ.π.


Που εφαρμόζεται


Η χοροθεραπεία εφαρμόζεται στην Ελλάδα, με πολύ θετικά αποτελέσματα, σε Ψυχιατρικά Ιδρύματα, Μονάδες πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης χρηστών ουσιών, στην Ειδική Αγωγή, σε Ιδρύματα για άτομα με σωματικές ή νοητικές αναπηρίες, Ειδικές ιατρικές μονάδες, Γηροκομεία, Σωφρονιστικά Ιδρύματα κ.α.


Βιβλιογραφία


"The art and practice of Dance movement therapy", Behar, Horenstein, L, Siegel, G., New York, Pearson, 1999
"The embodied self: Movement and Psychoanalysis", Bloom K, Karnac Books, 2006
"Body movement: Coping with the environment", Bartenieff I., New York, Gordon and Breach, 1980
"Dance Therapy and Depth Psychology", Chodorow, J., Routledge 1999
"An introduction to medical dance movement therapy", Goodwill S, Jessica Kingsley Publishers, 2005
"Dance therapy redefined", Exiner J., Kellynack D., Charles Thomas Publishers, 1994
"Dance therapy: Theory and Application", Espenak L., Springfield, Illinois, Charles Thomas Publishers, 1981
"On moving and being moved: Nonverbal behavior in Clinical Practice", La Barre F., U.S.A., The Analytic Press, 2001
"Dance movement Therapy. A healing Art", Levy F. J., Reston, Virginia, The American Alliance for Health, Physical Education and Dance 1988
"Dance and other expressive therapies", Levy F. J., Routledge, 1995
"Theoretical approaches in Dance movement therapy", Lewis P., Dubuque, Iowa, Kendall//Hunt, 1984
"Using voice and movement in therapy", Newman P., Jessica Kingsley Publishers, 1999
"Authentic movement", Pallaro P., Jessica Kingsley Publishers, 1999
"Authentic movement. Moving the body, moving the self, being moved. A collection of essays. Volume two", Pallaro P., Jessica Kingsley Publishers, 2007
"Dance movement therapy: Theory and practice", Payne H., Routledge, 1992
"The body, childhood and society", Prout A., London, Mackmillan Press, 2000
"The image and appearance of the human body", Schilder, P., Routledge, 1999
"Dance movement therapy: Mirror of our selves", Seigel, E.V., Human Sciences Press Inc, 1984
"An introduction to dance movement therapy in Psychiatry", Stanton-Jones K., London, Tavistock/Routledge, 1992
"Όταν ο χορός θεραπεύει", FranceSchott-Billmann, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 1997
"Χοροθεραπεία με την Πρωτόγονη Έκφραση", FranceSchott-Billmann, Εκδόσεις Τρόπος Ζωής, 1995
"Introduction to psychotherapy", Brown & Pedder, Tavistock / Routledge
"The psychology of healing" M. Hope, Element Books, 1989
"Key concepts to Psychotherapy" L. Dossey, Bantam Books, 1992
"Ερμηνευτικό Λεξικό Ψυχιατρικών Όρων" Ν. Μάνου
"Playing and reality", Winnicott, 1971
"On human symbiosis and the vicissitudes of individuation" Margaret Mahler, 1968
"L' image inconsciente du corps" Francoise Dolto, Seuil, 1984
"The Ego and the mechanisms of defense", Anna Freud, 1966
"The creative attitude" A. Maslow, 1963
"Anthropologie structurale" , C. Levi- Strauss, Plon, 1958
"La pensee sauvage" C. Levi - Strauss, Plon, 1962
"Mythologies, l' homme nu" C. Levi- Stauss, Plon, 1971
"Tristes tropiques" C. Levi - Strauss
"Voyage dans la magie des rythmes" Mickey Hart, Laffont, 1993
"Σαμανισμός" Mircea Eliade, Χατζηνικολή, 1979
"Possession, danse et therapie" F. Schott- Billmann, Sand, 1985
"Danse, mystique et psychanalyse. La recherche en danse" F. Schott- Billmann, (ISBN 2-906204-04-08)
"Corps et possession" F. Schott- Billmann, Villars 1977
"Le besoin de danser" F. Schott- Billmann, O. Jacob
"Quand la danse guerit" France Schott-Billmann, La recherche en Danse, 1997
"Heinz Kohut's Self Psychology : An overview" Howard S. Baker & Margaret Baker, Am. Journal of psychiatry, 1987
"The working alliance and the transference neurosis" R. Greenson, Psychoanalytic Quarterly, 1965
"Notes on Transference: universal phenomenon and hardest part of analysis" B. Bird, J. of Am. Psychoanalytic Ass, 1972
"Beyond transference and interpretation" R. Greenson, J. of psychoanalysis, 1972
"What is effective in psychoanalytic therapy" W.W. Meissner, Jason Aronson INC, 1991
"Empathy and psychoanalytic technique" , S.T. Levy, 1983
"Therapy for the therapist : considerations" S. M. Lovell, ADTA Conf., 1975
"The choreography of object relations" Ed. Bernstein & Singer
"The Emerging Self" A. Avstreih, A.J.D.T
"Experiencing in Movement psychotherapy" E. Dosamantes-Alperson, A.J.D.T
"The effect of Dance therapy on affect" Brooks & Stark, A.J.D.T
"Healing rhythm of the dyadic union" M. Leventhal
"Structure in Dance therapy" M. Levental
"Moving towards health" M. Leventhal
"Psychoanalytic Dance Therapy" E. V. Siegel, A.J.D.T, 1995
"The intuitive process as a force in change" A. Hawkins, A.J.D.T, 1991
"Dance Therapy" Sharon Chaiklin, Ed. Arieti, 1975
"La danse- therapie" J. Vaysse, De Brouwer, 1996
"Theoretical approaches in Dance/Movement Therapy" Penny Lewis, 1984
"Dance- Movement Therapy" Elaine v. Siegel, Human Sciences Press, 1984
"Reflections on Mary Whitehouse" S.F. Wallock, A.J.D.T, 1981
"Reflections on a metamorphosis" M. Whitehouse, IMPULSE, 1963
"Dance therapy and depth psychology" J. Chodorow, Routledge, 1991
"Physical movement and personality" M. Whitehouse, Contact Quarterly, 1987
" Authentic Movement and Dance therapy" S. Musicant
"Who is the Witness ?" J. Adler, Contact Quarterly
"An interview with Blanche Evan" Evan & Gainer, A.J.D.T, 1982
"An interview with I. Bartenieff" Schmais- White, A.J.D.T, 1981
"Reflections and projections : the Schoop approach to Dance therapy"
T. Schoop - P. Mitchell
"Movement behavior : A model for action" V. Hunt
"Catch the Pattern" Marion North, A.J.D.T, 1995
"Knowing and beyond" M. Leventhal
"The aesthetics of Healing" Leventhal/ Berger, ADTA Proceedings, 1987
"The ancient healing art of Dance" M. Leventhal, 1st ADT Conf Australia, 1987
"Personality assessment through movement" M. North, Northcote House, 1990
"Effort" Laban & Lawrence, MacDonald & Evans, 1974
"Laban for actors and dancers" Newlove, Routledge, 1993
"African dance : implications for Dance Therapy" J. L. Hanna, ADTA, 1978
"Maintaining a concept of the Dance in DMT" C. Bruno, A.J.D.T, 1990
"Creative Dance - Art or therapy?" B. Mettler, A.J.D.T, 1990
"Body stories" A. Olsen, Station Hill press, 1991
"The salient principles in movement education" M. Frostig
"Movement therapy with minimal brain dysfunction children" M. Leventhal
"Dance therapy for the emotionally disturbed and learning disabled child" M. Leventhal
"Dance/ Movement Therapy for the autistic child" B. Grossberg , Dance therapy collections. 1992
"Movement and growth : DMT for the special child" M. Leventhal Ed., N.Y.U, 1980
"Sensory integration and learning disorders" A. J. Ayres
"Prevention, infant therapy and the treatment of adults" J. Kestenberg
"The KMP : a tool for DMT" S. Loman / H. Merman
"A movement approach to the study of infant/ caregiver communication during the infant psychotherapy" S. Ostrov, AJDT, 1981
"DMT : a holistic approach to working with the elderly" I. E. Fersh, A.J.D.T, 1980
"DMT with psychogeriatric patients" H. Hill, Dance Therapy Collections, 1992
"Structural aspects of group leadership styles" Johnson/ Sandel/ Eicher, A.J.D.T, 1983
"A psychiatric movement assessment scale with developmental considerations" B. Kaplan Westbrook & M. Sing, The Arts in Psychotherapy, 1988
"Movement characteristics of hospitalized psychiatric patients", M. Davis, ADTA, 1970
"Dance- Movement in a psychiatric setting" T. Norquay, dance therapy collections, 1992
"Creative Arts therapies in the classroom: a study" S. Harvey, AJDTDANCE, 1989
"Body Movement Therapy and the visually- impaired person" J. Weisbrod
"Therapeutic values of dance education for deaf" P. Wisher
"Research in movement therapy" M. Leventhal


ΕΝΩΣΗ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας ιδρύθηκε το 1993. Είναι Επαγγελματική Ένωση, Ν.Π.Ι.Δ. (αριθμός Πρωτοδικείου Αθηνών 3989/1993).


Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Χοροθεραπευτών (Α.D.T.A) και Ιδρυτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοροθεραπείας (EADMT).


Οι σκοποί της Ένωσης βάσει του Καταστατικού της είναι:


 1. Η διαφύλαξη, μελέτη και προαγωγή των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της, στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.
 2. Η διάδοση της χοροθεραπείας στην Ελλάδα και η διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
 3. Η εκπαίδευση Χοροθεραπευτών με ειδικό πρόγραμμα και η κατοχύρωση των ατόμων, που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα αυτό.
 4. Η ανάπτυξη προγραμμάτων ανταλλαγής και συνεργασίας με αντίστοιχες Ενώσεις του εξωτερικού.
 5. Η χορήγηση υποτροφιών.
 6. Η συλλογή ξένης βιβλιογραφίας και η μετάφραση ξένων κειμένων για τη χοροθεραπεία.
 7. Η έκδοση ενημερωτικού τριμηνιαίου φυλλαδίου με τις δραστηριότητες της Ένωσης και
 8. Η έκδοση χοροθεραπευτικού περιοδικού.

Οι δραστηριότητες Συμμετοχή σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια με διαλέξεις και εργαστήρια.


 1. Παρουσιάσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
 2. Δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και τον ημερήσιο τύπο.
 3. Εκδόσεις βιβλίων.
 4. Διοργάνωση σεμιναρίων με Έλληνες και ξένους χοροθεραπευτές.
 5. Διοργάνωση και εποπτεία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
 6. Διαρκής συνεργασία με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Ενώσεις.
 7. Δανειστική βιβλιοθήκη για τα μέλη.
 8. Ενημέρωση των μελών μέσω του site ή newsletter για τρέχοντα συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις, δημοσιεύσεις άρθρων, προσφορά εργασίας.
 9. Συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία για την αναγνώριση και διαφύλαξη του επαγγέλματος.

Χοροθεραπεία και Επαγγελματική επάρκεια


Σύμφωνα με τα κριτήρια που ισχύουν διεθνώς, για να θεωρείται κάποιος/ποια επαγγελματίας χοροθεραπευτής/τρια θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα χοροθεραπείας διετούς full time ή τριετούς part time διάρκειας. Στα πλαίσια του προγράμματος, είναι υποχρεωτικές συγκεκριμένες ώρες προσωπικής θεραπείας, πρακτικής εξάσκησης και εποπτειών (για περισσότερες πληροφορίες: σελίδα Εκπαίδευση). Μέσω της ειδικής εκπαίδευσης, οι χοροθεραπευτές/τριες αποκτούν την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική γνώση που τους δίνει τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης μέσω της κίνησης και του χορού σε ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες. Στην Ευρώπη η χοροθεραπευτική εκπαίδευση διέπεται από τους όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Χοροθεραπείας (EADMT) και πραγματοποιείται από Ανώτερα ή Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα αναγνωρισμένα από τις Ενώσεις Χοροθεραπείας κάθε χώρας- μέλους. Παρακαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους για χοροθεραπεία, να βεβαιώνονται ότι ο χοροθεραπευτής/τρια, στον οποίον απευθύνονται έχει τα τυπικά απαιτούμενα προσόντα που απαιτεί η εφαρμογή της χοροθεραπείας όπως και κάθε θεραπευτική διαδικασία. Σε περίπτωση αμφιβολίας μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας για διευκρινίσεις.
21 Αυγούστου - Προσωποκεντρική Προσέγγιση

" Το ταξίδι προς την ανακάλυψη του αυθεντικού εαυτού: Παραλληλισμοί και αποσυμβολισμοί στο μύθο της αργοναυτικής εκστρατείας "


Εισηγητής(ες) : Παναγιώτης Απότσος, Ώρα: 10:30 - 13:00

Ο μύθος πλάστηκε από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο και κωδικοποιεί τις δυνάμεις και τις εμπειρίες του ανθρώπου μέσα από τη μακραίωνη ιστορία του. Καταγράφει τον εντυπωμένο στο συλλογικό ασυνείδητο αγώνα για αυτοανακάλυψη και τις συνειδησιακές κατακτήσεις που έγιναν μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Οι ήρωες που παίρνουν μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία δεν είναι παρά όψεις του ενός προσώπου που αρχίζει την αναζήτησή του. Οι διαμορφώσεις αυτού του προσώπου αναλαμβάνουν το χρέος να επανακτήσουν τον αλλοιωμένο από τους όρους αξίας...

Περισσότερα >

Ο μύθος πλάστηκε από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο και κωδικοποιεί τις δυνάμεις και τις εμπειρίες του ανθρώπου μέσα από τη μακραίωνη ιστορία του. Καταγράφει τον εντυπωμένο στο συλλογικό ασυνείδητο αγώνα για αυτοανακάλυψη και τις συνειδησιακές κατακτήσεις που έγιναν μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Οι ήρωες που παίρνουν μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία δεν είναι παρά όψεις του ενός προσώπου που αρχίζει την αναζήτησή του. Οι διαμορφώσεις αυτού του προσώπου αναλαμβάνουν το χρέος να επανακτήσουν τον αλλοιωμένο από τους όρους αξίας αυθεντικό εαυτό - «Χρυσόμαλλο Δέρας» σε μια απαρτιωμένη μορφή.

Ο Ιάσονας, (η αρχετυπική - αφαιρετική εκδοχή του προσώπου σε διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης) δε θα κατόρθωνε ποτέ να φτάσει στον τελικό σκοπό, χωρίς την συμμετοχή των διαφορετικών όψεων της ύπαρξής του που συγκροτούν τον εαυτό του, αλλά και σχέσεων που αναπτύσσει. Για να φθάσει στο σκοπό του πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά από περιπέτειες και τέρατα τα οποία κατανικώντας τα προχωρά. Επίσης πρέπει να αποκτήσει «μυστικές» γνώσεις που του επιτρέπουν να μπει σε αναβαθμισμένες συνειδησιακές καταστάσεις, να αλλάξει.

Ο Ιάσονας μπαίνει στη κοιλιά του θηρίου, κατεβαίνει δηλαδή στον Κάτω Κόσμο (ασυνείδητο), από όπου επιστρέφει νικητής εναρμονίζοντας τα πρέπει με τα θέλω, με τη βοήθεια της Μήδειας, μιας σκοτεινής αλλά και πολύτιμης εκδοχής του εαυτού του.

Όμως η συνέχεια δεν είναι η αναμενόμενη. Ο Ιάσονας κέρδισε την αυτογνωσία του αλλά το βασίλειο δεν του επεστράφη. Αλλά πλέον ο ήρωας (ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ) μπορεί και προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει ότι φέρνει η ζωή και η σκοτεινή του πλευρά από την οποία εν τέλει μπορεί και να απαλλαγεί. Μπορεί να ζήσει ως απλός άνθρωπος… το νόημα της ύπαρξης έχει αλλάξει καθώς ο ίδιος μέσα από την εμπειρία έχει αλλάξει, έχει μετά-μορφωθεί.

Και τι άλλο θα μπορούσε να είναι η Αργώ, ένα σκάφος - σύμβολο της σοφίας, αν όχι η θεραπευτική διαδικασία και η θεραπευτική σχέση. Ο Ιάσων δεν την εγκαταλείπει ποτέ γερνάει και πεθαίνει μαζί της !!!! Τα αποτελέσματα της διαδικασίας είναι πάντα εκεί.

Μέσω της φαινομενολογικής- υπαρξιακής θεώρησης οι συμμετέχοντες καλούνται να διερευνήσουν το δικό τους ταξίδι αυτοανακάλυψης , να εντοπίσουν τις «ηρωικές» τους διαμορφώσεις που τους συντροφεύουν και να μοιραστούν βιώματα και προσδοκίες και τελικά το νόημα της εκπλήρωσης των στόχων ζωής τους.


Λιγότερα <

ΒΡΑΔΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ-" Το ταξίδι προς την ανακάλυψη του αυθεντικού εαυτού"


Εισηγητής(ες) : Παναγιώτης Απότσος, Ώρα: 10:30 - 13:00


Κλείσιμο Χ

Η προσωποκεντρική προσέγγιση, η οποία έχει επίσης κατά καιρούς ονομαστεί και «μη κατευθυντική», «πελατο-κεντρική» ή «ροτζεριανή», αναπτύχθηκε από τον Carl Rogers την δεκαετία του 1950. Η εμφάνισή της ήρθε σαν αποτέλεσμα ενός ψυχολογικού κινήματος που αναπτύχθηκε στην Αμερική ως εναλλακτική λύση στις άλλες δύο θεωρητικές προσεγγίσεις που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή και συγκεκριμένα την ψυχανάλυση και τον συμπεριφορισμό. Αυτό το κίνημα έγινε γνωστό ως η «τρίτη δύναμη» στην ψυχολογία και ως «ανθρωπιστική» ψυχολογία. Η ανθρωπιστική ψυχολογία, όπως και η προσωποκεντρική προσέγγιση, επηρεάστηκε από τα φιλοσοφικά κινήματα του υπαρξισμού και της φαινομενολογίας.


Ο Rogers ήταν ιδιαίτερα κριτικός για τις ψυχοθεραπευτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή: την παροχή συμβουλών, τις υποδείξεις, την πειθώ, τις παροτρύνσεις και τις ερμηνείες. Σύμφωνα με τα λόγια του: «Ο σκοπός αυτής της νέας προσέγγισης δεν είναι να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά να βοηθήσει το άτομο να αναπτυχθεί έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα… Βασίζεται πολύ περισσότερο στην τάση του ατόμου προς την ανάπτυξη, την υγεία και την προσαρμογή… Αυτή η νέα θεραπεία τονίζει περισσότερο τα συναισθηματικά στοιχεία… παρά τις νοητικές διαδικασίες… Τονίζει περισσότερο την παρούσα κατάσταση παρά το παρελθόν του ατόμου… Τέλος αυτή η προσέγγιση δίνει έμφαση στην ίδια την θεραπευτική σχέση ως μια αναπτυξιακή εμπειρία».


Η Προσωποκεντρική Θεωρία Προσωπικότητας Σύμφωνα με την προσωποκεντρική προσέγγιση, τα άτομα είναι από τη φύση τους δημιουργικά και αξιόπιστα ενώ προσπαθούν να ικανοποιήσουν δύο πρωταρχικές ανάγκες. Η πρώτη είναι η τάση του ατόμου προς την αυτο-πραγμάτωση ενώ η δεύτερη είναι η ανάγκη για αγάπη και αποδοχή από τους άλλους αλλά και για αυτο-αποδοχή και αυτο-εκτίμηση. Η έννοια της τάσης πραγμάτωσης είναι θεμελιώδης στην προσωποκεντρική θεωρία και είναι εκείνη η αναπτυξιακή τάση που ωθεί το άτομο προς τη διατήρηση, την ενίσχυση και τη διαφοροποίησή του.


Βασική έννοια στην προσωποκεντρική προσέγγιση είναι επίσης η έννοια του εαυτού ή της αυτο-εικόνας του ατόμου. Η αυτο-εικόνα περιλαμβάνει εκείνα τα χαρακτηριστικά και τις εμπειρίες τα οποία το άτομο αναγνωρίζει ως δικά του, ως «εγώ» ή «εμένα». Όταν το άτομο ζει σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, όπου οι ανάγκες και οι εμπειρίες του αναγνωρίζονται και γίνονται αποδεκτές τότε το άτομο τείνει να αναγνωρίζει και το ίδιο τις εμπειρίες του και δεν υπάρχει διάσταση ή ασυνέπεια ανάμεσα στον εαυτό και την εμπειρία. Όταν όμως το άτομο γίνεται αποδεκτό από τους άλλους στο περιβάλλον του μόνο υπό όρους, και, όταν σημαντικές εμπειρίες δεν γίνονται αποδεκτές ούτε αναγνωρίζονται, τότε το άτομο αρχίζει και το ίδιο να διαστρεβλώνει ή να αρνείται πλευρές της εμπειρίας του. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάγκης του για αποδοχή από τους άλλους και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται διάσταση ή ασυνέπεια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον εαυτό: το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση «ασυμβατότητας» και είναι ευάλωτο. Οι όροι αξίας, οι όροι δηλαδή με τους οποίους κάποιος γίνεται αποδεκτός από το περιβάλλον του, τείνουν να ενδοβάλλονται από το άτομο, με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον μέρος της αυτό-εικόνας του.


Μια άλλη κεντρική έννοια στην προσωποκεντρική προσέγγιση είναι η έννοια της «εστίας αξιολόγησης». Όταν τα άτομα κάνουν αξιολογήσεις για διάφορα θέματα ή για ανθρώπους, μπορούν είτε να βασίζονται στην δική τους εμπειρία, οπότε αξιολογούν τις καταστάσεις με βάση την δική τους «οργανισμική αξιολογική διαδικασία», είτε να καθοδηγούνται από απόψεις και στάσεις άλλων ατόμων, με αποτέλεσμα η εστία αξιολόγησής τους να γίνεται εξωτερική. Όταν το άτομο είναι συνεχώς εκτεθειμένο κατά την παιδική του ηλικία σε πολλούς όρους αξίας τότε η εστία αξιολόγησης τείνει να γίνει εξωτερική και το άτομο αρχίζει να μη βασίζεται στην δική του προσωπική εκτίμηση των καταστάσεων, αλλά να καθοδηγείται από τους όρους αξίας που έχει ενδοβάλει.


Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωποκεντρικής προσέγγισης είναι επίσης η προσπάθεια να περιγράψει το «πλήρως λειτουργικό άτομο». Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός πλήρως λειτουργικού ατόμου είναι να διαθέτει την ικανότητα να βιώνει όλα του τα συναισθήματα χωρίς να τα φοβάται, την ικανότητα να είναι ανοιχτός στην εμπειρία, την ικανότητα να ζει στο παρόν, να έχει εμπιστοσύνη στην δική του οργανισμική διαδικασία αξιολόγησης, να έχει την αίσθηση της ελευθερίας και διακρίνεται από δημιουργικότητα. Η Προσωποκεντρική Θεωρία της Θεραπείας Η προσωποκεντρική συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας κατά την οποία η σχέση ανάμεσα στο σύμβουλο και τον πελάτη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την αλλαγή. Ενώ η θεραπευτική σχέση θεωρείται πρωταρχικής σημασίας από όλες τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, η προσωποκεντρική προσέγγιση τη θεωρεί από μόνη της θεραπευτική. Η τάση πραγμάτωσης του ατόμου παρέχει το κίνητρο για την ανάπτυξη και την αλλαγή, όμως, για να μπορέσει να λειτουργήσει, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας όπου το άτομο τιμάται, γίνεται αποδεκτό και κατανοητό.


Η άποψη αυτή του Rogers για την θεραπεία ήταν το αποτέλεσμα της κλινικής του εμπειρίας και της έρευνας του για τους παράγοντες που επιφέρουν την θεραπευτική αλλαγή. Το 1957 δημοσίευσε τις «Αναγκαίες και Επαρκείς Συνθήκες της Θεραπευτικής Αλλαγής», οι οποίες περιγράφηκαν ως εξής:


 • Δύο πρόσωπα βρίσκονται σε ψυχολογική επαφή.
 • Ο πρώτος, που θα ονομάσουμε "πελάτη", βρίσκεται σε κατάσταση ασυμβατότητας, είναι ευάλωτος ή αγχωμένος.
 • Ο δεύτερος, τον οποίο θα ονομάσουμε σύμβουλο, είναι αυθεντικός και ολόκληρος μέσα στη σχέση.
 • Ο σύμβουλος βιώνει άνευ όρων θετική αποδοχή για τον πελάτη.
 • Ο σύμβουλος βιώνει μια ενσυναισθητική κατανόηση του εσωτερικού πλαισίου αναφοράς του πελάτη και προσπαθεί να επικοινωνήσει αυτή την κατανόηση στον πελάτη.
 • Η επικοινωνία της ενσυναισθητικής κατανόησης και της άνευ όρων αποδοχής του συμβούλου στον πελάτη επιτυγχάνεται τουλάχιστον ως ένα ελάχιστο βαθμό.

Αν οι έξι αυτές συνθήκες υπάρχουν και εξακολουθήσουν να υπάρχουν για ένα χρονικό διάστημα, τότε είναι αρκετές ώστε να ακολουθήσει η δημιουργική διαδικασία της θεραπευτικής αλλαγής, χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη συνθήκη ή τεχνική. Σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του Rogers: «Το άτομο έχει μέσα του πλούσιες δυνατότητες να κατανοεί τον εαυτό του και να μεταβάλλει την αυτο-εικόνα του, τις βασικές στάσεις ζωής και την αυτο-κατευθυνόμενη συμπεριφορά του. Οι δυνατότητες αυτές μπορούν να απελευθερωθούν μόνο εάν εξασφαλιστεί ένα συγκεκριμένο κλίμα διευκολυντικών ψυχολογικών στάσεων». Αυτό το διευκολυντικό κλίμα είναι η καρδιά της προσωποκεντρικής προσέγγισης...


Ταυτότητα - Ιστορία του ICPS


H Ιστορία του ICPS είναι η ιστορία της Προσωποκεντρικής στην Ελλάδα


To 1987 διεξήχθη στην Ελλάδα το Διαπολιτισμικό Συμπόσιο Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, οι εργασίες του οποίου αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο για την ίδρυση του ICPS και για τη διάδοση της Προσέγγισης στην Ελλάδα. Το 1989, ως αποτέλεσμα των διεργασιών του Συμποσίου, η Πόλλυ Ιωσηφίδη, εξειδικευμένη στην Προσωποκεντρική Σύμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, ο Δρ Ιούλιος Ιωσηφίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Dr Charles Devonshire, στενός συνεργάτης του Carl Rogers, ιδρύουν το Ινστιτούτο Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, το πρώτο ίδρυμα που προσέφερε επαγγελματική εκπαίδευση στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Θεραπεία στην Ελλάδα και ένα από τα 5 μόνο ιδρύματα Προσωποκεντρικής στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Έκτοτε, μια σειρά από γεγονότα όπου πρωτοστάτης υπήρξε πάντα το Κολλέγιο, συντέλεσαν στη διάδοση της Προσέγγισης στη χώρα. Πρώτη ημερομηνία σταθμός αποτελεί το 1994 όπου το κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη της Σκωτίας αναγνωρίζει το Πρόγραμμα Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής του Ινστιτούτου και, βάσει της συμφωνίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, χορηγεί στους αποφοίτους του Προγράμματος Μεταπτυχιακό Δίπλωμα. Από το Πρόγραμμα αυτό αποφοιτούν πλέον οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- οι προσωποκεντρικοί επαγγελματίες της χώρας.


Ακολούθησαν πολλές άλλες σημαντικές στιγμές. Η διοργάνωση του 6ου Διεθνούς Συμποσίου Προσωποκεντρικής Προσέγγισης το 1995 στην Λεπτοκαρυά Πιερίας. Η συνάντηση 20 εκπροσώπων Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής, το 1999 στην Αθήνα που οδήγησε μάλιστα στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Προσωποκεντρικής και Εμπειρικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.


Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Κολλεγίου στην ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος, του Παγκόσμιου Συνδέσμου Προσωποκεντρικής και Εμπειρικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Προσωποκεντρικής και Εμπειρικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, συμβάλλει στην ολοένα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα της Προσέγγισης στο ελληνικό κοινό.


H επιμέλεια της μεταφρασμένης έκδοσης του βιβλίου του Tony Merry, Invitation to Person-Centered Psychology, το 2002, το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία Σήμερα: Διαδρομή & Προκλήσεις» το 2009, αλλά κυρίως, η προσφορά ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προγραμμάτων στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπεία, καθώς και πλήθος επιστημονικών ερευνών, συνέβαλαν στο να χτιστεί η μεγάλη προσωποκεντρική επιστημονική κοινότητα που απαριθμεί πλέον εκατοντάδες επαγγελματίες. Μέσα από αυτή τη σύντομη ιστορία του Κολλεγίου στο κομμάτι της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας, ουσιαστικά ξεδιπλώνεται και η ιστορία της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης στην Ελλάδα.
22 Αυγούστου - Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία

"Το ταξίδι της θεραπείας με καράβι το σώμα"


Εισηγητής(ες) : Παναγιώτα Ρουσάκου, Λήδα Κοφινά, Ώρα: 10:30 - 13:00

Η σωματική ψυχοθεραπεία είναι μια προσέγγιση που, παράλληλα με τον λόγο ,την σκέψη και το συναίσθημα, εισάγει το σώμα στην θεραπευτική διαδικασία Στο σώμα καταγράφονται από την έναρξη της ύπαρξης του, δηλ από την σύλληψη, όλα τα ερεθίσματα δηλαδή τα συναισθήματα, τα βιώματα, οι ματαιώσεις, οι σκέψεις, είτε αυτή η διαδικασία γίνεται σε συνειδητό είτε σε ασυνείδητο επίπεδο. Με την επεξεργασία αυτών των καταγραφών σταδιακά οδηγούμαστε στο δρόμο της αυτογνωσίας, της αυτοβελτίωσης και της ενηλικίωσης. Για παράδειγμα ένα άτομο,...


Περισσότερα >

Η σωματική ψυχοθεραπεία είναι μια προσέγγιση που, παράλληλα με τον λόγο ,την σκέψη και το συναίσθημα, εισάγει το σώμα στην θεραπευτική διαδικασία

Στο σώμα καταγράφονται από την έναρξη της ύπαρξης του, δηλ από την σύλληψη, όλα τα ερεθίσματα δηλαδή τα συναισθήματα, τα βιώματα, οι ματαιώσεις, οι σκέψεις, είτε αυτή η διαδικασία γίνεται σε συνειδητό είτε σε ασυνείδητο επίπεδο. Με την επεξεργασία αυτών των καταγραφών σταδιακά οδηγούμαστε στο δρόμο της αυτογνωσίας, της αυτοβελτίωσης και της ενηλικίωσης.

Για παράδειγμα ένα άτομο, όπου έχει ρηχή αναπνοή, ακαμψία στον θώρακα καθώς και μια διαρκή εγρήγορση, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ίσως ως μικρό παιδί βίωσε κάποιον κίνδυνο κι αυτή η στάση ήταν η επιβίωσή του. Η συνειδητοποίηση αυτών των μυϊκών συσπάσεων βοηθάει στην ανάδυση και στην επεξεργασία των σκέψεων και των συναισθημάτων που σχετίζονται με τον αρχικό κίνδυνο. Επιπλέον με τις κατάλληλες ασκήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για επανορθωτική εμπειρία και το άτομο έρχεται πλέον σε αρμονία με τον εαυτό του και το ευρύτερο περιβάλλον.

Σε αυτήν την ομάδα λοιπόν θα έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με το σώμα και τις εκφράσεις του, θα αφουγκραστούμε τις ανάγκες του και θα του δώσουμε χώρο και χρόνο να μας μιλήσει…


Λιγότερα <

ΒΡΑΔΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ- "Γνωρίζοντας την Σωματική Ψυχοθεραπεία και την Χαρακτηραναλυτική Νευροφυτοθεραπεία"


Εισηγητής(ες) : Παναγιώτα Ρουσάκου, Λήδα Κοφινά, Ώρα: 20:30 - 22:00

Θα μιλήσουμε για τις βασικές αρχές της Σωματικής Ψυχοθεραπείας και πως αυτές εφαρμόζονται στις ατομικές και τις ομαδικές συνεδρίες.

Περισσότερα >

Θα μιλήσουμε για τις βασικές αρχές της Σωματικής Ψυχοθεραπείας και πως αυτές εφαρμόζονται στις ατομικές και τις ομαδικές συνεδρίες.

Λιγότερα <


Κλείσιμο Χ

Σωματική Ψυχοθεραπεία

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία είναι σήμερα μία από τις πιο διαδεδομένες θεραπευτικές προσεγγίσεις σε διεθνές επίπεδο. Στο εσωτερικό της έχουν αναπτυχθεί πολλά ενδιαφέροντα και καινοτόμα θεραπευτικά μοντέλα και τεχνικές που μοιράζονται την ψυχοσωματική οπτική και τις κοινές ιστορικές καταβολές.

Πατέρας του ψυχοθεραπευτικού και κοινωνιολογικού κινήματος που θα δημιουργήσει την Σωματική ψυχοθεραπεία θεωρείται ο Βίλχελμ Ράϊχ, μαθητής και συνεργάτης του Φρόυντ στα πρώτα χρόνια του Μεσοπολέμου (1920-1934). Στην σκέψη του Ράιχ είναι φανερές οι ψυχαναλυτικές του ρίζες, όμως διαφοροποιείται σταδιακά από την ψυχανάλυση, αρχικά ως προς την κοινωνική ιδεολογία και στην συνέχεια ως προς την θεραπευτική τεχνική.

O Jerome Liss αναφέρει: «Διάσημοι ερευνητές όπως ο Gerald Edelman (βραβείο Νόμπελ), ο Josele Doux και ο Edmund Rolly έδειξαν, ότι η συναισθηματική και νοητική ζωή εξαρτάται από ασυνείδητες λειτουργίες του κατώτερου εγκεφάλου. Αυτές οι ασυνείδητες λειτουργίες βρίσκονται σε κοινά κυκλώματα με τις σωματικές εμπειρίες.

Μια ψυχοθεραπευτική δουλειά προσανατολισμένη στο σώμα, δημιουργεί θετικά ερεθίσματα στο μυϊκό κινητικό μας σύστημα καθώς και στο σπλαχνικό (γαστρεντερικό) σύστημα αναπλήρωσης της ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αλλαγή –προς το φυσιολογικότερο– των συναισθημάτων και των νοητικών λειτουργιών με μια παράλληλη αύξηση της ζωτικότητας του σώματος. …

(…) Η βασική υπόθεση της σωματικά προσανατολισμένης ψυχοθεραπείας είναι ότι το σώμα εμπεριέχει τα βασικά στοιχεία ενός συναισθήματος, την ενέργεια του, την έκφρασή του, τα εμπόδια και την επίλυσή τους. Δηλαδή το σώμα έχει μνήμη, ιστορία, συναισθήματα και εκφράζεται με τη δική του γλώσσα, τη γλώσσα του σώματος, για την οποία μιλούν όλοι σήμερα. Άρα οι μέθοδοι που ενεργοποιούν το σώμα βοηθούν το άτομο που έχει λ.χ. κατάθλιψη, άγχος ή πανικό, να αντέξει και να υπερβεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, χρησιμοποιώντας τη ζωτικότητα του σώματος και τις φυσικές του κινήσεις». (Jerome Liss, ψυχίατρος, καθηγητής του Πανεπιστημίου La Jolla, Ελβετία, σύμβουλος ONU,( Κ.Κωτούλα, Μ. Κόμη, «Η ομάδα το σώμα και η ψυχοθεραπεία» εκδ Θυμάρι)

Η Σωματική ψυχοθεραπεία στην Ομάδα μοιράζεται τεχνικές και στάσεις του θεραπευτή με τις ανθρωπιστικές προσεγγίσεις όπως η Gestalt ,το ψυχόδραμμα, τον οδηγημένο οραματισμό κα .

Εφαρμόζεται σε πολλά διαφορετικά πεδία και πληθυσμούς . Στον τομέα της πρόληψης εφαρμόζεται σε ομάδες προεφήβων, εφήβων, εγκύων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, σχολές γονέων, εκπαιδευτικούς κλπ.

Εκπροσωπείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από την European Association for Body Psychotherapy (EABP) και είναι αναγνωρισμένη κατεύθυνση από την European Association for Psychotherapy (EAP)

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία

Κωτούλα Λουμπράνο Κλορίντα, Κόμη Μαριλένα «Η ομάδα, το σώμα και η ψυχοθεραπεία», Εκδόσεις Θυμάρι

CiminiG & Ferri G «Ψυχοπαθολογία και Χαρακτήρας» εκδόσεις Eύμαρος

Ραϊχ Βιλχελμ «Ανάλυση Χαρακτήρα Ι – Η τεχνική. Εκδόσεις Καστανιώτη

Ανάλυση Χαρακτήρα ΙΙ – Η θεωρία της διαμόρφωσης του Χαρακτήρα. Εκδόσεις Καστανιώτη

Ανάλυση Χαρακτήρα ΙΙΙ – Από την ψυχανάλυση στη βιοφυσική της οργόνης. Εκδόσεις Καστανιώτης

Lowen Alexander «The language of the body”. Grune and Stratton Inc.

Navarro Federico – Methodology of Characteranalytic Vegetotherapy Busened.

Boadella D., Liss J. – Life streams

Άρθρο των Ferri G., Serrano X., Komi M. - Characteranalytical Vegetotherapy ανηρτημένο στο http://www.kentroraix.gr/uploads/files/TheSAGE_Encyl_Characteanalytical_Vegetotherapy.pdf

Το Κέντρο Μελετών και Ψυχοθεραπείας «Βίλχελμ Ράϊχ» δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1978, και στόχος του είναι να προσφέρει υπηρεσίες στους τομείς της ψυχικής υγείας, της πρόληψης της ψυχικής διαταραχής και της ενημέρωσης γύρω από τα θέματα αυτά. Τα παραπάνω πραγματοποιούνται μέσω παροχής ψυχοθεραπείας Σωματικής προσέγγισης, μέσω των ομάδων αυτογνωσίας για ιδιαίτερους πληθυσμούς (εφήβους, προεφήβους, έγκυες, γονείς, λειτουργούς ψυχικής υγείας κλπ.) και μέσω ομιλιών και σεμιναρίων ενημέρωσης για το κοινό και για ειδικούς (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, εκπαιδευτικούς, κλπ.)

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα (Ε.Ι.Ν.Α.) ιδρύθηκε το 1982 στα πλαίσια του Κέντρου Ράιχ και παρέχει ολοκληρωμένα Προγράμματα εκπαίδευσης στην Σωματική Ψυχοθεραπεία και την Συμβουλευτική Σωματικής προσέγγισης

www.kentroraix.gr Αθηνάς 12, Μοναστηράκι23 Αυγούστου - Open call : Βιωματικό Εργαστήριο Ψυχόδραματος // Αργοναυτική Εκστρατεία στον Παγασητικό

"Οι Ψυχοδραματικοί Ρόλοι του Ιάσονα"


Εισηγητής(ες) : Μαρία Κρεμμύδα, Βασιλική Καψάλη, Ώρα:

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι που θέλει να συνδέσει τους συμμετέχοντες με την έννοια των ρόλων στο Ψυχόδραμα, οι όποιοι δημιουργούνται με μόνη προϋπόθεση τις σχέσεις. Επιλέγοντας τον Ιάσονα-εαυτό ως πρωταγωνιστή στο ψυχόδραμα μας θα δούμε με ποιούς ρόλους ξεκινά το ταξίδι του με την αργώ και ποιούς συναντά και αναπτύσσει στην πορεία του ανταποκρινόμενος έτσι στις προκλήσεις του ταξιδιού του και στους στόχους που αυτό υπηρετεί. Η Μέθοδος Το Ψυχόδραμα είναι μια μέθοδος για την ανάπτυξη της...

Περισσότερα >

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι που θέλει να συνδέσει τους συμμετέχοντες με την έννοια των ρόλων στο Ψυχόδραμα, οι όποιοι δημιουργούνται με μόνη προϋπόθεση τις σχέσεις.
Επιλέγοντας τον Ιάσονα-εαυτό ως πρωταγωνιστή στο ψυχόδραμα μας θα δούμε με ποιούς ρόλους ξεκινά το ταξίδι του με την αργώ και ποιούς συναντά και αναπτύσσει στην πορεία του ανταποκρινόμενος έτσι στις προκλήσεις του ταξιδιού του και στους στόχους που αυτό υπηρετεί.

Η Μέθοδος

Το Ψυχόδραμα είναι μια μέθοδος για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου όπου κανείς γνωρίζει και αναπτύσσει τον εαυτό του, μέσω της βιωματικής διαδικασίας και της συνολικής έκφρασης σε σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Με έναν παιγνιώδη και συμβολικό τρόπο ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες και διευρύνει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες τους. αναπτύσσοντας μια θετική-συνεργατική επαφή με τον εαυτό τους, όσο και με τους σημαντικούς άλλους. Οι άνθρωποι καλούνται να ανταποκριθούν επαρκώς και δημιουργικά στις ποικίλες καταστάσεις της ζωής τους καθώς και στην επίτευξη των στόχων τους.

Λιγότερα <

"Αργοναυτική Εκστρατεία στον Παγασητικό"


Όλοι οι συμμετέχοντες του Χωριού Ψ θα έχουν την εμπειρία μιας μικρής "Αργοναυτικής Εκστρατείας στον Παγασητικό''. Στα πλαίσια αυτής της εξόρμησης με καραβάκι, θα γίνει εν πλω αναφορά στον μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, των θεμάτων και των συμβολισμών που αναδύει η συγκεκριμένη ιστορία και σχετίζονται με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Άλλωστε, οι ήρωες της εκστρατείας δεν είναι παρά όψεις του ενός προσώπου που αρχίζει την αναζήτησή του.

Περισσότερα >

Όλοι οι συμμετέχοντες του Χωριού Ψ θα έχουν την εμπειρία μιας μικρής "Αργοναυτικής Εκστρατείας στον Παγασητικό". Στα πλαίσια αυτής της εξόρμησης με καραβάκι, θα γίνει εν πλω αναφορά στον μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, των θεμάτων και των συμβολισμών που αναδύει η συγκεκριμένη ιστορία και σχετίζονται με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Άλλωστε, οι ήρωες της εκστρατείας δεν είναι παρά όψεις του ενός προσώπου που αρχίζει την αναζήτησή του.

Λιγότερα <23 Αυγούστου - Open call : Βιωματικό Εργαστήριο Συστημικής Προσέγγισης // Αργοναυτική Εκστρατεία στον Παγασητικό

" Η Αργοναυτική Εκστρατεία"


Εισηγητής(ες) : Λίλιαν Κούβελα, Ώρα:

Η Αργοναυτική Εκστρατεία θα μπορούσε να ιδωθεί σαν μια αναζήτηση, ένας οδοδείκτης των αναγκών της ψυχής μας. Οι ήρωες που παίρνουν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία δεν είναι παρά οι πολλές όψεις ενός ατόμου που αρχίζει την αναζήτησή του. Μέσα από αυτό το ταξίδι οδηγείσαι στην συνειδητοποίηση, στην αυτογνωσία και στην ελευθερία που τις συνοδεύουν. Στη διάρκεια του ταξιδιού κατεβαίνουμε βαθιά στην ψυχή μας για να βρούμε τις δυνάμεις και πορευόμαστε μέσα από δοκιμασίες και κινδύνους. Οι πολεμιστές του θεού Άρη, που εκτός από θεός του...

Περισσότερα >

Η Αργοναυτική Εκστρατεία θα μπορούσε να ιδωθεί σαν μια αναζήτηση, ένας οδοδείκτης των αναγκών της ψυχής μας. Οι ήρωες που παίρνουν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία δεν είναι παρά οι πολλές όψεις ενός ατόμου που αρχίζει την αναζήτησή του. Μέσα από αυτό το ταξίδι οδηγείσαι στην συνειδητοποίηση, στην αυτογνωσία και στην ελευθερία που τις συνοδεύουν.

Στη διάρκεια του ταξιδιού κατεβαίνουμε βαθιά στην ψυχή μας για να βρούμε τις δυνάμεις και πορευόμαστε μέσα από δοκιμασίες και κινδύνους. Οι πολεμιστές του θεού Άρη, που εκτός από θεός του πολέμου συμβολίζει και τις εσωτερικές συγκρούσεις θα προσπαθήσουν να μας εμποδίσουν. Μπορεί να πισωγυρίσουμε όμως στο τέλος ο Αργοναύτης προχωρεί. Το Χρυσόμαλλο Δέρας, το μεγάλο κέρδος της εκστρατείας, ο αληθινός «λαμπερός» εαυτός τον περιμένει.

Μέσα από ένα βιωματικό δρώμενο, που είναι μέρος του ταξιδιού, θα συναντήσουμε διάφορους ανθρώπους που είναι κοντά μακριά, γνωστοί, άγνωστοι. Θα τους αναγνωρίσουμε, θα συνδεθούμε και θα φέρουμε στο φως τα άγνωστα να γίνουν γνωστά.
Ιάσωνας σημαίνει «αυτός που θεραπεύει» και μαζί του θα διατρέξουμε τον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας αλλά και τον δικό μας μύθο που είναι το παρελθόν. Με βάση τα μαθήματα και τις εμπειρίες που μας προσφέρει θα χτίσουμε το μέλλον.

Αξίζει το ταξίδι? Η απάντηση θα δοθεί από τον κάθε Αργοναύτη!
Η μέθοδος: Συστημική προσέγγιση

Η συστημική θεωρία βασίστηκε στη γενική θεωρία συστημάτων (Bertalanfy, 1968). Πρόκειται για μια θεωρία που αναπτύχθηκε αρχικά στο χώρο της μηχανικής για να βρει αργότερα εφαρμογή και σε άλλες επιστήμες καθώς και στον χώρο της ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής. Η συστημική θεωρία αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα «προβλήματα» σαν εγγενείς και δυναμικές ιδιότητες των κοινωνικών συστημάτων και ιδιαίτερα της οικογένειας και όχι σαν χαρακτηριστικό των ατόμων που απαρτίζουν αυτό το κοινωνικό σύστημα.

Η συστημική θεραπεία βασίζεται στο ότι τα προβλήματα δεν αναφύονται μόνο από το ίδιο το άτομο αλλά μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της οικογένειας. Η προσδοκία της θεραπείας είναι ότι η βελτίωση της λειτουργίας της οικογένειας θα οδηγήσει στην βελτίωση του «άρρωστου» μέλους. Η συστημική θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει είτε σε οικογενειακό είτε σε ατομικό επίπεδο.

Λιγότερα <

"Αργοναυτική Εκστρατεία στον Παγασητικό"


Όλοι οι συμμετέχοντες του Χωριού Ψ θα έχουν την εμπειρία μιας μικρής "Αργοναυτικής Εκστρατείας στον Παγασητικό''. Στα πλαίσια αυτής της εξόρμησης με καραβάκι, θα γίνει εν πλω αναφορά στον μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, των θεμάτων και των συμβολισμών που αναδύει η συγκεκριμένη ιστορία και σχετίζονται με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Άλλωστε, οι ήρωες της εκστρατείας δεν είναι παρά όψεις του ενός προσώπου που αρχίζει την αναζήτησή του.

Περισσότερα >

Όλοι οι συμμετέχοντες του Χωριού Ψ θα έχουν την εμπειρία μιας μικρής "Αργοναυτικής Εκστρατείας στον Παγασητικό''. Στα πλαίσια αυτής της εξόρμησης με καραβάκι, θα γίνει εν πλω αναφορά στον μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, των θεμάτων και των συμβολισμών που αναδύει η συγκεκριμένη ιστορία και σχετίζονται με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Άλλωστε, οι ήρωες της εκστρατείας δεν είναι παρά όψεις του ενός προσώπου που αρχίζει την αναζήτησή του.

Λιγότερα <

24 Αυγούστου - Εικαστική Ψυχοθεραπεία (Art Therapy)

"Το ταξίδι του ήρωα ..."


Εισηγητής(ες) : Νιζέττα Δ. Αναγνωστοπούλου , Αλεξάνδρα Κατσικά, Ώρα: 10:30 - 13:00

Στο βιωματικό εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν και να αξιοποιήσουν την εικαστική γλώσσα μέσα από την ελεύθερη ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ έκφραση με στόχο την ενημέρωση τους σχετικά με την συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση ως δρόμο βαθύτερης αυτοανακάλυψης, επίγνωσης και επικοινωνίας με τον εαυτό και τους άλλους (ομάδα).

Περισσότερα >

Στο βιωματικό εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν και να αξιοποιήσουν την εικαστική γλώσσα μέσα από την ελεύθερη ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ έκφραση με στόχο την ενημέρωση τους σχετικά με την συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση ως δρόμο βαθύτερης αυτοανακάλυψης, επίγνωσης και επικοινωνίας με τον εαυτό και τους άλλους (ομάδα).

Λιγότερα <

ΒΡΑΔΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ - "Εκπαιδεύοντας Εικαστικούς Ψυχοθεραπευτές.... Ποιά η διαφορά;"


Εισηγητής(ες) : Νιζέττα Δ. Αναγνωστοπούλου , Αλεξάνδρα Κατσικά, Ώρα: 20:30-22:00

Η θεωρητική εισήγηση θα εισάγει τους συμμετέχοντες σε βασικές έννοιες όπως: η δύναμη της δημιουργικότητας, οι ποικίλεςιδιότητες των εικαστικών υλικών, το περιεχόμενο της εικαστικής διαδικασίας, οι αυτοθεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης, ο ρόλος του εικαστικού έργου στην εικαστική θεραπευτική προσέγγιση οι δεξιότητες του εικαστικού ψυχοθεραπευτή Στην θεωρητική εισήγηση οι παραπάνω έννοιες θα καθορίσουν και θα σηματοδοτήσουν για...

Περισσότερα >

Η θεωρητική εισήγηση θα εισάγει τους συμμετέχοντες σε βασικές έννοιες όπως:

 1. η δύναμη της δημιουργικότητας,
 2. οι ποικίλες ιδιότητες των εικαστικών υλικών,
 3. το περιεχόμενο της εικαστικής διαδικασίας,
 4. οι αυτοθεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης,
 5. ο ρόλος του εικαστικού έργου στην εικαστική θεραπευτική προσέγγιση
 6. οι δεξιότητες του εικαστικού ψυχοθεραπευτή

Στην θεωρητική εισήγηση οι παραπάνω έννοιες θα καθορίσουν και θα σηματοδοτήσουν για τους συμμετέχοντες την πορεία της εικαστικής ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης στην κλινική πρακτική.Μέσα από τις έννοιες αυτέ θα αναδυθούν επίσης και τα στοιχεία της εκπαίδευσης του εικαστικού ψυχοθεραπευτή.

Θα παρουσιαστεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην εικαστική ψυχοθεραπεία τονίζοντας τα ιδιαίτερα στοιχεία και τη συνδρομή της τέχνης και της ψυχοδυναμικής θεωρίας στην διαμόρφωση του προγράμματος.

Λιγότερα <


Κλείσιμο Χ

 Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ 

Η εικαστική έκφραση, η τέχνη και τα παραγόμενα της, σε όλες τις μορφές με τις οποίες παρουσιάστηκε, στην ροή της ανθρώπινης ιστορίας, μας «αφηγούνται» τις πολιτιστικές και προσωπικές διαδρομές της ιστορικής εξέλιξης καθώς και της ψυχικής ανάπτυξης  των ανθρώπων. Μέσω της εγγενούς ικανότητας του ανθρώπου να δημιουργεί σύμβολα, του προσφέρεται η δυνατότητα να αποτυπώνει και να επικοινωνεί, τον εσωτερικό ψυχικό του κόσμο, αποκαλύπτοντας έτσι την σύνθετη πολύπλοκη, και πολλές φορές συγκρουσιακή του μορφή. Ο συμβολισμός και η δυνατότητα μορφοποίησης συμβόλων, προσφέρει στον άνθρωπο βήμα σύνδεσης με τις εσωτερικές  ασυνείδητες πληροφορίες της προλεκτικής σφαίρας και του χαρίζει, μέσω των εικόνων, <λόγο στο ά-λογο.>

 Η εικαστική ψυχοθεραπεία ενσωματώνει στον κορμό της προσέγγισης της, το πεδίο της ανθρώπινης ανάπτυξης, την γλώσσα της εικαστικής τέχνης και την δημιουργική διαδικασία. Έτσι το άτομο μέσα από την δημιουργία εικαστικών παραγόμενων αναπτύσσει την ικανότητα του να νοηματοδοτεί,  να σχετίζεται και να επικοινωνεί με τον εαυτό του και τους άλλους, αλλά και να «πειραματίζεται» εφαρμόζοντας την δοκιμή και το «λάθος», εφευρίσκοντας έτσι νέους τρόπους να αναδιαμορφώνει ή και να ενισχύει λειτουργικότερα σχεσιακά μοτίβα συμπεριφοράς. 

Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία ως ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ανήκει στις εκφραστικές θεραπείες. Προτείνει και εφαρμόζει τεχνικές έτσι ώστε να διευκολύνει την ανάδυση- αναγνώριση και νοηματοδότηση των βαθύτερων εσωτερικών εμπειριών. Οι τεχνικές της, η χρήση των εικαστικών υλικών και των ιδιοτήτων τους συνεργάζονται με την έμφυτη ανθρώπινη δυνατότητα για έκφραση μέσω της τέχνης. Μέσω της τέχνης το άτομο δημιουργεί ισοδύναμα των εμπειριών του και διευρύνει τα πλαίσια της εμπειρίας του. Η αλλαγή έρχεται χάρη σε αυτή την νεοαποκτηθείσα δημιουργικότητα! 

Η ΔΟΜΗ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ 

Η συνεδρία της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας αρθρώνεται με την σύνθεση της λεκτικής και εικαστικής διαδικασίας και πλαισιώνεται μέσα από την από κοινού αποδοχή μεταξύ ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου πως η φαντασιωσική ικανότητα του θεραπευμένου, το  στοχαστικό του δυναμικό, η προσωπική του συναισθηματική σφραγίδα, η ιδιοσυγκρασία των εικόνων του και το σύνολο των εικαστικών του δημιουργημάτων τα οποία προηγούνται του λόγου, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της μεταξύ τους συνεργασίας. Η χρήση της τέχνης ως πρωταρχικό εργαλείο, καθιστά το άτομο ενεργό συμμετέχοντα στην προσωπική του αλλαγή και εξέλιξη και  «δημιουργό» αυτής. Η θεραπευτική σχέση μεταξύ εικαστικού ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου, προτείνει τα τρία μέλη αυτής της συνεργασίας, ψυχοθεραπευτή-θεραπευόμενου-εικαστικού παραγόμενου ως συνδημιουργούς προς ένα λειτουργικότερο πεδίο επικοινωνίας εντός της συνεδρίας, με σκοπό να «ενσωματωθεί» και να εφαρμοσθεί και στην ζωή εκτός της συνεδρίας. 

ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 

Η Ιστορία της Τέχνης διδάσκεται σε τριετή κύκλο σπουδών συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηρίων τέχνης και καλύπτοντας περιόδους από την  προϊστορία έως τα κινήματα του 20ου αιώνα, αλλά και την σύγχρονη τέχνη μετά το 1970. Στα εργαστήρια τέχνης (ελεύθερα και θεωρητικά) οι σπουδαστές εξοικειώνονται με τα εικαστικά υλικά και τεχνικές προκειμένου να διευρύνουν την δημιουργικότητα και την εικαστική τους έκφραση, με απώτερο σκοπό την διευκόλυνση της εικαστικής έκφρασης των μελλοντικών πελατών τους.

 Μέσα από τα θεματικά σεμινάρια της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας οι σπουδαστές εκπαιδεύονται και εξοικειώνονται με τις εφαρμογές και την κλινική πράξη της ανάλογα με τον πληθυσμό. Παράλληλα εξοικειώνονται με την ψυχοδυναμική θεωρία και διάγνωση προκειμένου να κατανοήσουν ολοκληρώμενα τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα εικαστικά τους παραγώμενα. 

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ 

Οι σπουδαστές ασκούνται μέσω της πρακτικής τους άσκησης σε διάφορα πλαίσια (ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα ψυχικής υγιεινής, γενικά νοσοκομεία κέντρα ημέρας, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα κα) με τα οποία το ΚΤΨ έχει συνεχή συνεργασία. Η κλινική πρακτική περιλαμβάνει τουλάχιστον 750 ώρες και αφορά σε διαφορετικούς. Οι σπουδαστές, μέσα από την συνεργασία τους με τα πλαίσια γνωρίζουν την λειτουργία τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο διεπιστημονικής ομάδας και ασκούνται στην πρακτική εφαρμογή της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας (λήψη ιστορικού, εικαστική αξιολόγηση, θεραπευτικός σχεδιασμός, βραχύχρονη ή μακροχρόνια παρακολούθηση και παρέμβαση μέσω εικαστικών). 

Μέσα στην Εποπτεία αποκτούν δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η αυτοπαρατήρηση, η επεξεργασία της μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης κα. Επίσης εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν την προσωπική τους τέχνη ως μέσο καλύτερης κατανόησης του περιεχομένου της θεραπευτικής παρέμβασης και αυτοεπίγνωσης. 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Όλοι οι σπουδαστές αξιολογούνται ψυχομετρικά πριν την εισαγωγή τους στην κυρίως εκπαίδευση που συμπίπτει με την έναρξη της πρακτικής τους άσκησης. Από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους κι εφόσον κριθεί απαραίτητο και μετά το πέρας αυτών, εντάσσονται σε πρόγραμμα ατομικής ή ομαδικής θεραπείας (ελάχιστος αριθμός ωρών: 250 ώρες ατομικής ή 300 ώρες ομαδικής εικαστικής ψυχοθεραπείας). 

Ο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ 

Μέσω της παρατήρησης και της ανάλυσης της εικαστικής συμπεριφοράς, των προϊόντων τέχνης και της επικοινωνίας του πελάτη, ο Εικαστικός Ψυχοθεραπευτής εκτιμά διαγνωστικά και διαμορφώνει ένα συνολικό θεραπευτικό σχεδιασμό. Η προσέγγιση ενός Εικαστικού Ψυχοθεραπευτή μπορεί να εστιάσει σε ένα εύρος στόχων όπως: αναπτυξιακές πτυχές, διεύρυνση της δημιουργικότητας, αποκατάσταση, υποστηρικτική μη κατευθυντική παρέμβαση, προσαρμογή και/ή ανάπτυξη της προσωπικότητας, προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Οι εικαστικοί ψυχοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν τα μη λεκτικά σύμβολα και τις μεταφορές που επικοινωνούνται κατά την διάρκεια της δημιουργικής διεργασίας. Ο βασικός τομέας μελέτης αφορά στην τέχνη και στην ιδιότητά της να αποκαλύπτει συνειδητά και ασυνείδητα συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές. 

ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

 Το πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας και απευθύνεται σε άτομα με πτυχίο στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες από ΑΕΙ ή ΤΕΙ (ψυχολόγους, παιδοψυχίατρους, εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς) που εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν με παιδιά και εφήβους. Όσοι απόφοιτοι επιθυμούν να λάβουν το δίπλωμα του Εικαστικού Ψυχοθεραπευτή Παιδιών και Εφήβων συνεχίζουν την παρακολούθηση του προγράμματος για άλλα δύο χρόνια με ατομική προσωπική ψυχοθεραπεία και ανάληψη περιστατικών πολύμηνης παρακολούθησης υπό Εποπτεία.

 Όπως τα παιδιά είναι ιδιαίτερα, έτσι και η Εικαστική Θεραπεία με παιδιά είναι ιδιαίτερη και διαφορετική. Με τα παιδιά επικοινωνούμε στη γλώσσα τους, με το παιχνίδι και με τα εικαστικά υλικά. Μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, τέμπερες, πηλός, πλαστελίνη, κηροπαστέλ, προεικαστικά υλικά, παρέχουν ευκαιρίες πειραματισμού, εξερεύνησης και μάθησης. Το σώμα συντονίζεται με αυτά, παράγοντας εικαστικό αποτέλεσμα ανάλογα με τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού. 

Πολλές φορές συνδέονται μόνο με την ευχαρίστηση και την χαρά της δημιουργίας και άλλες φορές με ουσιαστικότερα ζητήματα, συγκρούσεις και δυσκολίες. 

Όλοι οι εκπαιδευόμενοι καθόλη τη διάρκεια των σπουδών τους εντάσσονται σε ομάδα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας για την επεξεργασία προσωπικών ζητημάτων που μπορεί να εμποδίσουν την κατάλληλη εφαρμογή των τεχνικών και των εργαλείων της Εικαστικής Θεραπείας αλλά και για την αντιμετώπιση δυσκολιών που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους και της πρακτικής τους άσκησης. 

Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να εργαστούν, ανάλογα με την κύρια επαγγελματική τους ιδιότητα, με παιδιά και εφήβους, σε παιδοψυχιατρικά πλαίσια, κέντρα αποκατάστασης, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα καθώς και στην εκπαίδευση ως σύμβουλοι πρόληψης, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους για την ολοκληρωμένη προσέγγιση περιπτώσεων και μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα στέλεχη πληροφόρησης και ανατροφοδότησης σε διεπιστημονικές ομάδες προσωπικού σε ένα ευρύ φάσμα χώρων εργασίας.

 Οι απόφοιτοι του προγράμματος με εφαλτήριο την κύρια επαγγελματική τους ιδιότητα, χρησιμοποιούν τα εργαλεία της Εικαστικής Θεραπείας ως επιπλέον και συμπληρωματικό μέσο αξιολόγησης, παρέμβασης αλλά και κατανόησης συμπεριφορών και συναισθηματικών συγκρούσεων των παιδιών και των εφήβων. Μέσω της παρατήρησης της δημιουργικής συμπεριφοράς, του χειρισμού των υλικών, της εικαστικής έκφρασης και των προϊόντων τέχνης, ο ειδικός αποκτά την δυνατότητα να συνάγει συμπεράσματα και να εφαρμόζει την ανάλογη θεραπευτική παρέμβαση. 

«Για να είσαι ένας αποτελεσματικός Εικαστικός Ψυχοθεραπευτής πρέπει να γνωρίζεις από τέχνη:  τα υλικά και τις διαδικασίες, την φύση των υλικών, ακόμα και τις δυνατότητες τους. Πρέπει να ξέρεις τον τρόπο που εξελίσσεται η δημιουργική διαδικασία, την γλώσσα της τέχνης, και την βαθύτερη σημασία των συμβόλων, της φόρμας και του περιεχομένου του έργου. Θα πρέπει να γνωρίζεις από θεραπεία: χρειάζεται να γνωρίζεις όσο γίνεται καλύτερα τον εαυτό σου και τους άλλους σε σχέση με την εξελικτική, την ψυχοδυναμική και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Επίσης θα πρέπει να ξέρεις για τις δυναμικές της σχέσης θεραπευτού-ασθενούς και τους μηχανισμούς που βοηθούν τους άλλους να αλλάζουν», Judith Rubin. 

Ενδεικτική βιβλιογραφία για το ΑrtTherapy στα ελληνικά

-   Οικογενειακή Εικαστική Θεραπεία της Helen Landgarten
-   Όταν δεν μπορείς να ζωγραφίσεις της Marion Milner
-   Εικαστική Θεραπεία: Ένας πρακτικός οδηγός της Cathy Malchiodi25 Αυγούστου - Gestalt

"Θεραπευτική διαδικασία: Ένα ταξίδι βήμα – βήμα"


Εισηγητής(ες) : Χρήστος Καραπιπέρης, Ώρα: 10:30 - 13:00

Ένα βιωματικού τύπου εργαστήρι που σκοπεύει να συνδέσει τις έννοιες στόχος, σχέση, σύνδεση, θεραπεία και ταξίδι μέσα από το πείραμα, το οποίο κατέχει κεντρική θέση στην Gestalt. Στο εργαστήρι αυτό θα έχει κανείς τη δυνατότητα να αντιληφθεί πως αλληλοσυνδέονται αυτές οι έννοιες στη θεραπευτική διαδικασία και επίσης να έρθει σε επαφή με τη φιλοσοφία της θεραπείας Gestalt.

Περισσότερα >

Ένα βιωματικού τύπου εργαστήρι που σκοπεύει να συνδέσει τις έννοιες στόχος, σχέση, σύνδεση, θεραπεία και ταξίδι μέσα από το πείραμα, το οποίο κατέχει κεντρική θέση στην Gestalt. Στο εργαστήρι αυτό θα έχει κανείς τη δυνατότητα να αντιληφθεί πως αλληλοσυνδέονται αυτές οι έννοιες στη θεραπευτική διαδικασία και επίσης να έρθει σε επαφή με τη φιλοσοφία της θεραπείας Gestalt.

Λιγότερα <

ΒΡΑΔΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ - "Θεραπεία Gestalt: Θεραπευτική διαδικασία,ένα ταξίδι βήμα – βήμα"


Εισηγητής(ες) : Χρήστος Καραπιπέρης, Ώρα: 20:30-22:00

Κλείσιμο Χ

Θεραπεία Gestalt

Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Gestalt αποτελεί ένα είδος φαινομενολογικής, υπαρξιακής, ανθρωπιστικής και ολιστικής ψυχοθεραπείας. Έχει βιωματικό χαρακτήρα και εστιάζει στη διαδικασία (process) μέσα από την οποία ο άνθρωπος αναπτύσσει δυνατότητες με τις οποίες επεξεργάζεται υπαρξιακά ερωτήματα και προβληματισμούς με έναν τρόπο δημιουργικό. 

Η θεραπεία Gestalt συνιστά μια εξορισμού σχεσιακή προσέγγιση καθώς οι θεωρητικοί πυλώνες, στους οποίους βασίζεται, τοποθετούν στο επίκεντρο, όχι το άτομο, αλλα την σχεση και την επαφη μεταξύ του οργανισμού και του περιβάλλοντος του. Οι θεωρητικοί θιασώτες της θεραπείας Gestalt, Perls, Hefferline & Goodman (1951), δίνουν πρωταρχική σημασια στην αλληλεπίδραστικη φύση κάθε ανθρώπινης λειτουργίας και τονίζουν την ανάγκη της θεραπευτικής μας εστίασης σε 'ένα αλληλεπιδραστικό πεδίο, και όχι σε έναν μεμονωμένο οργανισμό. 

Πιο συγκεκριμένα, στη θεραπεία Gestalt η εστίαση γίνεται μέσω της επίγνωσης (awareness), αντί της ερμηνείας των ασυνείδητων διεργασιών, βασιζόμενη  στη διαδικασία (process) και όχι σε μηχανιστικές αιτιοκρατικές σχέσεις. 

Ο άνθρωπος τείνει προς την εξέλιξη και το μεγάλωμα (growth) αντί της παλινδρόμησης, και τα βρέφη γεννιούνται με την ικανότητα για διά-δραση (interaction) (Jacobs, 2002).

Στη θεραπεία Gestalt, δεν υπάρχει ένας a priori στόχος. Αποτελεί μια δημιουργική διαδικασία αποδοχής του αλλού, παρά την στόχευση στην αλλαγή του και πολύ περισσότερο στην συμμόρφωση του, με πρότυπα και νόρμες. Τα συμπτώματα θεωρούνται ως ο μοναδικός τρόπος έκφρασης του ανθρώπου (Ginger, 2010) και η ίαση είναι το να καθίσταται ο άνθρωπος ολόκληρος, όπου αυτό μπορει να συμβεί μόνο μέσα από τη συνάντηση του θεραπευόμενου με τον άλλον (Yontef, 1993).

Η θεραπεία Gestalt είναι φαινομενολογική, δηλαδή εστιάζει στο χρονικά άμεσο υποκειμενικό βίωμα του ανθρώπου. Η πραγματικότητα είναι μόνο μια κατασκευή και δεν μπορούμε να την ορίσουμε ως μια γενικευμένη πραγματικότητα. Η πραγματικότητα και η αντίληψη είναι διαδραστικές συν-κατασκευές, δηλαδή είναι το φαινόμενο της σχέσης ανάμεσα σε αυτόν που αντιλαμβάνεται (perceiver) και σε αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται (perceived) (Ginger, 2010; Yontef cited in Jacobs & Hycner, 2009)

Η θεραπεια Gestalt είναι υπαρξιακή.  Θεωρεί ότι ο άνθρωπος ατέρμονα δημιουργεί τον εαυτό του μέσω των σχέσεων, και ότι δεν μπορεί απλά να τον ανακαλύψει "μια για πάντα".  Μέσω της επίγνωσης μπορεί να οργανώσει την εμπειρία του, και να την νοηματοδοτήσει. Ο άνθρωπος δίνει νόημα στην εμπειρία του και στον κόσμο (Yontef cited in Corsini & Wedding, 1989). 

Η θεραπεία Gestalt είναι ερμηνευτική. Η διάσταση αυτή, έχει παραμεληθεί από τη θεωρία και την πρακτική της θεραπείας Gestalt. Περίφημες είναι οι προτροπές του Perls "ποτέ, ποτέ μην ερμηνεύετε" και "αφήστε το μυαλό σας, ελάτε στις αισθήσεις σας" (loose your mind, come to your senses). Εκτός από το προσωπικό στιλ του Perls, είναι σημαντικό να δούμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργείται η θεραπεία Gestalt. H ψυχανάλυση είναι η κυρίαρχη τάση στην ψυχοθεραπεία και βασίζεται στην ερμηνεία της μεταβίβασης και των ασυνείδητων διεργασιών. Έτσι η Gestalt, και κυρίως ο Perls, με αυτόν τον απόλυτο τρόπο διαφοροποιείται από την εξουσία της ερμηνείας του θεραπευτή στα λεγόμενα του ασθενή.  Οι άνθρωποι, όμως, δεν είναι απλά μηχανές που αντιδρούν σε ερεθίσματα, αλλά όντα που δίνουν νόημα στον κόσμο, και δρουν ανάλογα με αυτά τα νοήματα. Η ερμηνευτική, είναι η διαδικασία για να αποδώσει ο θεραπευτής νόημα, και να κατανοήσει τον άλλο και το πεδίο. Η ερμηνευτική είναι μια παράμετρος της συνάντησης με τον θεραπευόμενο, ο οποίος έχει ανάγκη από την κατανόηση, όχι μόνο της διαδικασίας (πως), αλλά και του περιεχομένου (τι) αυτών που μοιράζεται. Αυτό που είναι σημαντικό να αναφερθεί, είναι ότι για τη θεραπεία Gestalt, το νόημα δεν είναι κάτι αντικειμενικό και απο-πλαισιωμένο (decontextualized). Αντίθετα, είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει στη συνάντηση με τον άλλον, και το περιβάλλον του(Staemmler, 2009). 

Η θεραπεία Gestalt είναι ολιστική. Η λέξη Gestalt είναι η γερμανική λέξη και αναφέρεται στην πλήρη μορφή που έχει δομή και νόημα. Είναι ένα Όλο, που δεν μπορεί να διασπαστεί στα συστατικά του χωρίς να καταστραφεί. Οπότε η λέξη από μόνη της είναι ολιστική (και ερμηνευτική!). Το Όλο είναι διαφορετικό από το άθροισμα των μερών του, και η ταυτότητα των μερών εξαρτάται από τη θέση τους και τη λειτουργία τους σε σχέση με το σύνολο (Clarkson & Mackewn, 2006; Ginger, 2010).

Μέσω της έννοιας του ολισμού, ο άνθρωπος αποτελεί ένα αδιαίρετο σύνολο το οποίο ενσωματώνει τις αισθήσεις, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις κοινωνικές σχέσεις, την πνευματικότητα του και λειτουργεί ταυτόχρονα, ως μια αδιαίρετη ενότητα σωματικών, συναισθηματικών και νοητικών βιωμάτων ως μια ενσώματη ψυχή και ένα έμψυχο σώμα (Clarkson & Mackewn, 2006; Ginger, 2010). 

Η θεωρια Gestalt αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο σχεσιακά (relationally), δηλαδή θεωρεί ότι καμία εμπειρία και κανένα φαινόμενο δεν δημιουργείται μέσα από κάποιον, αλλά αναδύεται από το γίγνεσθαι του εμπειρικού του κόσμου. 

Ο εαυτός ή η αίσθηση εαυτού αποτελεί μια λειτουργία, είναι ένα αναδυόμενο φαινόμενο της δια-υποκειμενικής (intersubjective) σχέσης. To σχετίζεσθαι (relatedness) είναι θεμελιώδες συστατικό της ύπαρξης του. Οι άνθρωποι δεν αναζητούν το σχετίζεσθαι για να διατηρήσουν την αίσθηση εαυτού, αλλά αυτή προκύπτει από το σχετίζεσθαι (Jacobs, 1992 & 2009; Jacobs, cited in Bacal, 1998).

Συνοψίζοντας στη θεραπεία Gestalt, ο εαυτός και ο άλλος, ο οργανισμός και το περιβάλλον, αποτελούν ένα αδιαίρετο σύνολο. Ο άνθρωπος, ό εαυτός, η συμπεριφορά, μπορούν να κατανοηθούν μόνο με όρους αλληλεξάρτησης με το περιβάλλον. Η έννοια του εαυτού στη θεραπεια Gestalt μπορεί να γίνει περισσότερο κατανοητή υπό το πρίσμα της θεωρίας του πεδίου. Ο Yontef, υποστηρίζει ότι: "όσο πιο καθαρά βλέπουμε το πεδίο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για να βρούμε τη λύση σε αυτό που είναι προβληματικό". Έχοντας μια τέτοια οπτική, αναδεικνύεται η αξία της θεραπείας Gestalt η οποία εχει κατ´ουσίαν        αλληλεπιδραστική βάση και εστιάζει τη θεραπευτική διαδικασία σε όσα συμβαίνουν στο " εδώ και τώρα" των θεραπευτικών συναντήσεων, προάγοντας την παρατήρηση του πεδίου μέσω της φαινομενολογίας και της  δημιουργίας μιας διαλογικής σχέσης με τον θεραπευόμενο.

Ενδεικτική βιβλιογραφία για την Gestalt στα ελληνικά.

 

·Βλαχούτσικου, Τ. (2005). Ξαφνικά η Μνήμη Άρχισε να Θυμάται. Αθήνα: Μέδουσα.

·Γιαμαρέλου, Γ., Δίπλας, Γ., Κωνσταντινίδου, Α., Μπάλλιου, Δ., Χατζηλάκου, Κ.    (2011)  Εισαγωγή στην Ψυχοθεραπεία Gestalt. Gestalt Foundation.

·Meulmeester,F., Ρίζου,Ι., Σταμάτης, Γ. (2017). Η Τέχνη της Αλλαγής. Gestalt: μια                διαφορετική προσέγγιση σε επιχειρίσεις και οργανισμούς. Αθήνα: Εκδόσεις Σιδέρης

·Nevis, E. (ed). (2015). Θεραπεία Gestalt: Θεωρία & Εφαρμογές (Μτφ: Μπαρουξής Γ.).     Αθήνα: Gestalt Foundation.

·O' Leary, Ε. (1995). Η θεραπεία Gestalt (Μτφ: Σκαρβέλη Γ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

·Φιλίππου, Δ., Καραντάνα, Π. (2010). Ιστορίες για να ονειρεύεσαι... Παιχνίδια για να        μεγαλώνεις... Για εμψύχωση βιωματικών ομάδων προσωπικής ανάπτυξης. Αθήνα:            Καστανιώτης.

·(BucayJorge, η βιβλιογραφία του από τις εκδόσεις Opera είναι μια ευκαιρία για μια πιο               εκλαϊκευμένη προσέγγιση στη φιλοσοφία της θεραπείας Gestalt)

 

 

26 Αυγούστου - Focusing Βιωματική Προσέγγιση


Εισηγητής(ες) : Άννα Καραλή, Ρεβέκκα Ροδοπούλου, Ώρα: 10:30 - 13:00

Επιστρέφουμε και πάλι στις δωρικά πέτρινες και φωτεινά καταπράσινες Πινακάτες, τυλιγμένες στους κελαρυστούς ήχους των νερών, όπου κάτω από τις σκιές των αιωνόβιων δένδρων προσβλέπουμε σε μία ‘συνάντηση’ με τον Ιάσωνα του 3000 π.Χ., ακολουθώντας, το δυνατόν, βιωματικά αυτήν την περιπέτεια στο άγνωστο, με προορισμό την ‘χώρα’ που ανατέλλει ο ‘Ήλιος’, σε μέρη απρόσιτα για τον άνθρωπο… Μια ηρωική αναζήτηση ενός θαυμαστού τρόπαιου, θα ‘λεγε κανείς μέσα από ένα πνευματικό ταξίδι… Μια ιστορία μύησης… Η καθ’ εαυτού βιωματική μας...

Περισσότερα >

Επιστρέφουμε και πάλι στις δωρικά πέτρινες και φωτεινά καταπράσινες Πινακάτες, τυλιγμένες στους κελαρυστούς ήχους των νερών, όπου κάτω από τις σκιές των αιωνόβιων δένδρων προσβλέπουμε σε μία ‘συνάντηση’ με τον Ιάσωνα του 3000 π.Χ., ακολουθώντας, το δυνατόν, βιωματικά  αυτήν την περιπέτεια στο άγνωστο, με προορισμό την ‘χώρα’ που ανατέλλει ο ‘Ήλιος’, σε μέρη απρόσιτα για τον άνθρωπο… Μια ηρωική αναζήτηση ενός θαυμαστού τρόπαιου, θα ‘λεγε κανείς μέσα από ένα πνευματικό ταξίδι… Μια ιστορία μύησης…

Η καθ’ εαυτού βιωματική μας ‘εκστρατεία’, από την άλλη πλευρά, θα υπερισχύσει των χρησμών και Θεών στην αναζήτηση της εσώτερης πολυπλοκότητας, εστιάζοντας στην ‘βιωμένη  αίσθηση’… Σ’ αυτή τη πολυσύνθετη σωματική αίσθηση  όπου πολλά ενέχονται

Όντως, ‘εκεί’ μοιάζει να έχουν ενσωματωθεί εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, μέσα από εμπειρίες πολύπλοκων καταστάσεων, όπως και φανταστικών γεγονότων, προερχομένων από τα ακούσματα και διαβάσματά μας.

Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι θα δώσουμε την προσοχή, αλλά και το χρόνο, στην βιωμένη μας αίσθηση, ώστε να αναδυθεί  ο,τι υπάρχει ‘εκεί’… για να μπορέσει, στη συνέχεια, να ‘ξεδιπλώσει’,  νοηματοδοτήσει, εκφράσει και προαγάγει, μέσω της αλληλεπίδρασης, την άρρητη μορφή της σε ρητή, παρέχοντάς μας νέο ‘υλικό’ που θα δώσει ‘φωνή’ , ως άλλη ‘Αργώ’, στην προσωπική μας πυξίδα για το ‘ταξίδι’ της ζωής...

Λιγότερα <

ΒΡΑΔΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ - Εισαγωγή στη Focusing Βιωματική Προσέγγιση


Εισηγητής(ες) : Άννα Καραλή, Ώρα: 20:30 - 22:00

Στην βραδινή παρουσίαση θα προσεγγίσουμε τον κεντρικό όρο της φιλοσοφικής πρακτικής του Eugene Gendlin «Πρώτιστα η Αλληλεπίδραση», η οποία αναφέρεται σ’ αυτή την περίπλοκη ‘ανοικτότητα’ της φύσης του εαυτού, που ποτέ δεν φτάνει σ’ ένα τέλος… δεν είναι στάσιμος… αμετάβλητος, αλλά ευρίσκεται σε μία εν εξελίξει ζώσα διαδικασία. Αυτή η αλληλεπίδραση επιβεβαιώνεται στα φυτά, ζώα και ανθρώπους, αφού σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες τίποτα δεν είναι απολύτως ίδιο, ως να ήσαν προϊόντα ενός εργοστασίου… Είναι η...

Περισσότερα >

Στην βραδινή παρουσίαση θα προσεγγίσουμε τον κεντρικό όρο της φιλοσοφικής πρακτικής του Eugene Gendlin «Πρώτιστα η Αλληλεπίδραση», η οποία αναφέρεται σ’ αυτή την περίπλοκη ‘ανοικτότητα’ της φύσης του εαυτού, που ποτέ δεν φτάνει σ’ ένα τέλος… δεν είναι στάσιμος… αμετάβλητος, αλλά ευρίσκεται σε μία εν εξελίξει  ζώσα διαδικασία. 

Αυτή η αλληλεπίδραση επιβεβαιώνεται στα φυτά, ζώα και ανθρώπους, αφού  σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες τίποτα δεν είναι απολύτως ίδιο, ως να ήσαν προϊόντα ενός εργοστασίου… Είναι η αλληλεπίδραση της αυτό-οργανωτικής παραγωγής της ζωής τους με το περιβάλλον... 

Σ’ αυτήν την υπο-αναστοχαστική διαδικασία αυτό-οργανωτικής παραγωγής ζωής στηρίζεται και η F.O.T. Ψυχοθεραπεία,  αναζητώντας την «υπόρρητα» ενεχόμενη γνώση μέσα από το σώμα…

Λιγότερα <Κλείσιμο Χ

Focusing Βιωματική Προσέγγιση

Ο Eugene Τ. Gendlin (1926-2017), αρχικά και πρωταρχικά φιλόσοφος, μέσα από το έργο του αναζητά τη «γλώσσα» που μπορεί να εκφράσει την σχέση μεταξύ λέξεων και εμπειρίας, ή, ακόμη καλλίτερα, την διαδικασία νοηματοδότησης της  εμπειρίας.

Η συγκυρία της παρουσίας του CarlRogers στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο τέλος της δεκαετίας του 50 (με την τότε μη κατευθυντική προσέγγιση), τον διευκόλυνε να βρει το πεδίο που θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτό του το έργο, και έτσι μέσα από την συνεργασία μαζί  του, οδηγήθηκε να προχωρήσει σε μία φιλοσοφική Πρακτική (Gendlin,1997). 

Μετά την αποχώρηση του Rogers από το Σικάγο και την εγκατάστασή του στην Καλιφόρνια, oGendlin (1996) εργάσθηκε εκτενώς στην θεωρία και, σταδιακά, την δεκαετία του 90, προχώρησε στην Focusing Βιωματική Θεραπεία (FOT). Το μικρό εγχειρίδιο “Focusing”, με τα 6 βήματα,  είχε ήδη εκδοθεί την δεκαετία του ’70 (Gendlin,1978). 

Η Βιωματική Ψυχοθεραπεία εμπνέεται από τα φιλοσοφικά ρεύματα της Φαινομενολογίας και του Υπαρξισμού και παράλληλα βασίζεται στις επιστημονικές αρχές της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας. 

H Βιωματική Ψυχοθεραπεία, ειδικότερα, ερευνά την αίσθηση της άμεσης βιωματικής διαδικασίας του πελάτη, δεν έχει όμως να κάνει με το αίσθημα, ή τις λέξεις, ή τις κινήσεις των μυών του, αλλά με μία απευθείας αίσθηση της πολυπλοκότητας των καταστάσεων και δυσκολιών που αυτός βιώνει (Gendlin, 1974). Ο Βιωματικός ψυχοθεραπευτής  δίδει έμφαση στην συγκεκριμένη ζώσα βιωματική διαδικασία του πελάτη, ενώ οι λέξεις είναι μόνο εργαλεία για ν’ ακολουθήσει αυτή την διαδικασία.  

Ο Gendlin (1997) υπογράμμισε, περαιτέρω, την σχέση του πελάτη με την βιωμένη έννοια της βιωματικής του εμπειρίας (όπως αρχικά την ονόμασε) και αργότερα επέλεξε τον όρο felt sense (βιωμένη αίσθηση), για να υπογραμμίσει την συνάφειά της με το σώμα. Αυτή του η θέση θεωρείται και η μείζονα συνεισφορά του στην βιωματική ψυχοθεραπεία. 

Ο Gendlin περιγράφει την βιωμένη αίσθηση ως μία σωματική αίσθηση, όχι μία φυσική αίσθηση (όπως ο πόνος) αλλά μία αίσθηση ολόκληρης κατάστασης, ή προβλήματος, ή ανησυχίας, μια και η βιωμένη αίσθηση ενέχει την όλη πολυπλοκότητα της ζώσας διαδικασίας μας.

 Το κεντρικό χαρακτηριστικό, λοιπόν, της FOT είναι ότι βασικό της μέλημα είναι η διευκόλυνση του πελάτη να ομιλεί από την βιωμένη του αίσθηση  παρά για τα αισθήματά του.

 Πώς κανείς μιλά όμως από τα αισθήματά του και όχι για τα αισθήματά του;

 Ο Gendlin έχει εκτεταμένα μελετήσει και γράψει για την Φαινομενολογία και Υπαρξισμό.  Αναφέρεται δε στον Heidegger για να μιλήσει για το είδος των αισθημάτων που συναντούμε στην ψυχοθεραπεία και τί σημαίνει να μιλούμε από αυτές τις αισθήσεις, υποστηρίζει δε ότι τα αισθήματα «εν-τω-κόσμω-είναι», και δεν μπορεί να θεωρούνται ως ένα «εσωτερικό συμβάν» (Gendlin, 1978/9).

 Με άλλα λόγια, όταν γυρίζω σ’ εμένα, δεν ανακαλύπτω κάποιο καθαρό, παρθενικό, «εμένα». Βρίσκω «ένα εμένα-με-εσένα». Η εμπειρία του εαυτού μου διευκολύνεται, σχηματίζεται και οριοθετείται από αυτό το «εμένα-με-εσένα». Το «εμένα-με-εσένα» πάντως δεν είναι μία συγχώνευση, μία μάζα, αλλά μία «αλληλεπίδραση».

 Ο  κεντρικός όρος της FOT θεωρίας «Πρώτιστα η Αλληλεπίδραση» (Purton, C. 2004) αναφέρεται σ’ αυτή την περίπλοκη “ανοικτότητα” της φύσης του εαυτού που δεν φτάνει ποτέ σ’ ένα τέλος, δεν είναι στάσιμος,  αμετάβλητος, αλλά ευρίσκεται σε μία εν εξελίξει ζώσα διαδικασία.

 Ειδικότερα, ας φαντασθούμε ένα φυτό. Το φυτό δεν έχει κανάλια αντίληψης και όμως γνωρίζει πώς να ζήσει. «Γνωρίζει» ότι χρειάζεται να στραφεί προς στον ήλιο (φωτοσύνθεση). Αυτή η αυτό-οργανωτική παραγωγή ζωής δεν είναι κάτι που το φυτό διδάχθηκε, ούτε είναι μια tabularasa, μέσω της οποίας δέχεται τη διαδικασία μάθησης. Είναι η αλληλεπίδραση του με το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, είναι η αυτό-οργανωτική παραγωγή ζωής σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον (ιχνοστοιχεία).

 Αυτή η αλληλεπίδραση επιβεβαιώνεται στα φυτά, ζώα, ανθρώπους, μια και σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες τίποτα δεν είναι απολύτως ίδιο, ως να ήσαν προϊόντα ενός εργοστασίου. Είναι η αλληλεπίδραση της αυτό-οργανωτικής παραγωγής της ζωής τους με το περιβάλλον. 

Γι’ αυτό και ο Gendlin αναφέρεται στους ανθρώπους ως «αλληλεπιδράσεις», με πρωταρχικό στοιχείο της βιωματικής διαδικασίας την μεταξύ-και-ενδότερη-διαδικασία-σχέσης του καθενός, θεραπευόμενου και θεραπευτή (Gendlin, 2007).  

Κλείνοντας αυτήν την παροχή πληροφοριών για την FocusingΒιωματική Ψυχοθεραπεία εν γένει, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι προσωπικά θεωρώ πολύ ουσιαστική αυτή την εσώτερη επαφή, όπου θα μπορούσε κανείς  να συνοδεύσει «ό,τι» υπάρχει εκεί... Να «το» παρακολουθήσει…  Να «του» δείξει ενδιαφέρον…  Ίσως ακόμη να μπορέσει και να «το» εκφράσει….  Θέλω να ελπίζω ότι  μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να φροντίσει τον εαυτό του εσώτερα...  Τότε, ίσως «ακούσει» και αναγνωρίσει τί θέλει  να κάνει για εκείνον, αντί του τί οι θεωρίες, οι εκπαιδεύσεις και τα βιβλία-οδηγοί τον «υποχρεώνουν» ν’ ακολουθήσει… Όλα «αυτά» που στις σημερινές μας κοινωνίες μας οδηγούν να κάνουμε ό,τι κάνουν οι άλλοι, και ως εκ τούτου κάνουμε ό,τι «πρέπει» για εκείνους… 

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία

Gendlin, E.T. (1964). A theory of personality change. In P. Worchel & D. Byrne (eds.), Personality change, pp. 100-148. New York: John Wiley & Sons. 

Gendlin, E.T. (1972). Therapeutic procedures with schizophrenic patients. In M. Hammer (Ed.), The theory and practice of psychotherapy with specific disorders, pp. 333-375. Springfield, IL: Charles C. Thomas. 

Gendlin, E.T. (1973). Experiential psychotherapy. In R. Corsini (Ed.), Current psychotherapies (pp. 317-352). Itasca, IL: Peacock.

 Gendlin, E.T. (1974). Client-centered and experiential psychotherapy. In D.A. Wexler & L.N. Rice (Eds.), Innovations in client-centered therapy, pp. 211-246. New York: John Wiley & Sons.

 Gendlin, E.T. (1978). Focusing. A Bantam New Age Book. New York: Bantam books.

 Gendlin, E.T. (1978/79). Befindlichkeit: Heidegger and the philosophy of psychology. Review of Existential Psychology and Psychiatry, 16 (1-3), 43-71. From http://www.focusing.org/gendlin/docs/gol_2147.html

 Gendlin, E.T. (1992). The primacy of the body, not the primacy of perception [Excerpt from pages 343-353, slightly revised]. Man and World, 25(3-4), 341-353.

 Gendlin, E.T. (1993). Three assertions about the body. The Folio12(1), 21-33.

 Gendlin, E.T. (1995). Crossing and dipping: some terms for approaching the interface between natural understanding and logical formulation. Minds and Machines 5 (4), 547-560. From http://www.focusing.org/gendlin/docs/gol_2166.html 

 Gendlin, E.T. (1996) Focusing-Oriented Psychotherapy.  A Manual of the Experiential Method. New York: The Guilford Press.

 Gendlin, E.T. (1997). Preface to the paper edition. In Experiencing and the creation of meaning: A philosophical and psychological approach to the subjective (pp. xi-xxiii). Evanston, Illinois: Northwestern University Press.

 Gendlin, E.T. (1997). Chapter III. How felt meaning functions [Excerpt, pp. 90-100]. In Experiencing and the creation of meaning: A philosophical and psychological approach to the subjective. Evanston, Illinois: Northwestern University Press.

 Gendlin, E.T. (1997). A process model. New York: The Focusing Institute. From http://www.focusing.org/gendlin/docs/gol_2161.html

 Gendlin, E.T. (1999). Implicit entry and focusing. The Humanistic Psychologist, 27, 1, 80-88. From http://www.focusing.org/gendlin/docs/gol_2032.html

 Gendlin, E.T. (2004). The new phenomenology of carrying forward. Continental Philosophy Review, 37(1), 127-151.

 Gendlin, E.T. (2007, June). Focusing: The body speaks from the inside. [Transcript of talk given at the 18th Annual International Trauma Conference, Boston, MA]. New York: The Focusing Institute.

 Purton, C. (2004) Person-Centred Therapy: The focusing-oriented approach. London: Palgrave.

 

To Ελληνικό Κέντρο Focusing (ΕΚF) είναι ένα Ευρωπαϊκά Διαπιστευμένο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ψυχοθεραπεία (European Accredited Psychotherapy Training Institute) στην Προσωποκεντρική και Focusing-βιωματική Προσέγγιση, αναγνωρισμένο από την EAP (European Association for Psychotherapy http://www.europsyche.org/).

 

Ιδρύθηκε και διευθύνεται από τους Παύλο Ζαρογιάννη και Άννα Καραλή, ψυχοθεραπευτές-συμβούλους, εκπαιδευτές, επόπτες στην Προσωποκεντρική Προσέγγιση και στη Focusing-Βιωματική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία και Εκπροσώπους χώρας/ Συντονιστές (CertifyingCoordinators) του Κεντρικού Ινστιτούτου Focusing της Νέας Υόρκης, Ν.Υ.

Το ΕΚF ξεκίνησε τις δραστηριότητες του στην Αθήνα το 2001 με αρχικό στόχο την εδραίωση της βιωματικής μεθόδου του Focusing. Το 2003 με την νομική μορφή της Ομόρρυθμης Εταιρίας πλέον διεύρυνε τους σκοπούς και στόχους του, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύτερο και πιο ολοκληρωμένο φάσμα δραστηριοτήτων στον χώρο της ψυχικής υγείας, με κύριο πάντα μέλημα του την ανάπτυξη, προώθηση και εδραίωση στην Ελλάδα της Προσωποκεντρικής και της Focusing-Βιωματικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας.

Το Ελληνικό Κέντρο Focusing είναι επίσης πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1) (Κωδ. Αδείας : 2100540) από το Υπουργείο Παιδείας (ΕΟΠΠΕΠ).

Το Ελληνικό Κέντρο Focusing εδρεύει στην:

Αθήνα:
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 79,
TK 11474
(4ος και 5ος όροφος)
Tηλ/Fax: 2106459459,

και Θεσσαλονίκη:
Βασιλίσσης Όλγας 99,
ΤΚ 54643
(3ος Όροφος)
Τηλ.: 2315527066

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:info@focusing.gr, www.focusing.gr

 27 Αυγούστου - Λήξη εργασιών / Αποχαιρετισμός

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016

Διοργάνωση