Ταξίδι Αναψυχής...
στο κέντρο της ψυχής

Συμμετέχοντες

Είναι διαφορετικό να βρίσκεται κάποιο άτομο σε ένα γραφείο ψυχοθεραπείας μιας μεγαλούπολης από το να θεραπεύεται δημιουργικά μέσα στη φύση, δίπλα στα παλιά πέτρινα σπίτια, αναπνέοντας ζωογόνο αέρα, ακούγοντας τα θροίσματα των φύλλων, με γάτες να τον κοιτάζουν περνώντας από κοντά με περιέργεια στα μάτια.
Αυτό προσφέρει το Χωριό Ψ, οι Πινακάτες Πηλίου, με τη φροντίδα και την ευγένεια της Αταλάντης και του Δημήτρη.
Με την ευκαιρία που μου έδωσαν να συντονίσω ένα βιωματικό σεμινάριο για το θέατρο Playback, γνώρισα ανθρώπους με διάθεση να ταξιδέψουν μέσα στο είναι τους, να συναντήσουν και να συμπορευτούν με το Άλλο και ένιωσα τη γείωση της φύσης και την απογείωση του ατενίσματος στον ορίζοντα. Μια υπαρξιακή εμπειρία.
Λ.Γ

"Το χωριό Ψ ήταν για μένα μια πολύ θετική εμπειρία. Μια ευκαιρία να έρθω κοντά με ανθρώπους με έναν ουσιαστικό τρόπο αλλά και να έρθω σε επαφή με φωτεινά αλλά και "σκοτεινά" κομμάτια του εαυτού μου. Βίωσα τις Πινακάτες ως ένα πολύ φιλόξενο μέρος. Το φυσικό τοπίο είναι συγκλονιστικό και λειτουργεί ως ένας τρίτος αλλά εξίσου σημαντικός θεραπευτικός παράγοντας με τα εργαστήρια που λαμβάνουν χώρα αλλά και την πλαισίωση που δίνουν οι οικοδεσπότες. Η επαφή με διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις μέσα από βιωματικού τύπου εργαστήρια (ως επί το πλείστον) προσφέρει την ευκαιρία σε όποιον ενδιαφερόμενο να αποκτήσει σημαντικά ερεθίσματα και γνώσεις. Η φιλοξενία είναι ζεστή. Έφυγα με λύπη , νιώθοντας τις Πινακάτες σαν να ήταν το "δικό " μου χωριό .Ένα χωριό που έγινε δικό μου μέσα από τις όμορφες στιγμές που μοιράστηκα με τους " συγχωριανούς" μου ! Ο Δημήτρης και η Αταλάντη παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς και αποτελούν πηγή έμπνευσης. Σκοπός τους είναι όχι απλώς να διεξαχθούν με επιτυχία μια σειρά εργαστηρίων, αλλά να δημιουργήσουν έναν ασφαλή τόπο και ένα σταθερό σημείο αναφοράς κάτι που μπορεί να είναι πολύτιμο για ανθρώπους που βρίσκονται σε μια " ευάλωτη" στιγμή της ζωής τους. Και όλα αυτά με τρόπο αθόρυβο και χωρίς να προσβλέπουν σε κάτι άλλο, από την χαρά του να προσφέρουν"
Ε.Ν.

'' Ένα σημείωμα σε ένα βιβλίο, ένα άρθρο σε ένα περιοδικό, δύο φίλες που παρότρυναν η μία την άλλη, ένα ζευγάρι από Αμερική και πολλές πολλές άλλες προσωπικές ιστορίες...φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους, αλλά με ένα κοινό προορισμό...το Χωριό Ψ. Οι διοργανωτές πραγματικά έβαλαν τα δυνατά τους για το καλύτερο! Και λένε πως αν κάνεις κάτι με τη καρδιά σου πετυχαίνει πάντα. Έτσι και εδώ η συνταγή της -αν μπορώ να το πω έτσι- ''επιτυχίας'' ήταν η αγάπη, το πάθος, το μοίρασμα , η ομαδικότητα , τα συναισθήματα και φυσικά η επαφή με τα επιβλητικά στοιχεία της φύσης. Ίσως μία από τις πιο όμορφες και συγκινησιακά έντονες εμπειρίες της ζωής μου. '' Π.Χ.

 

ΧΩΡΙΟ 'Ψ'-ΨΥΧΟΑΥΓΗ

Και μόνο που είναι ένα Χωριό, κάνει το Ψ του διαφορετικό
Πόσο δε μάλλον που βρίσκεται στο Πήλιο βουνό,
και που βρίσκονται εκεί κι εκείνοι οι δυό...
Κι όχι μαζί από τώρα, αλλά από καιρό...!!
(καταλαβαίνετε ποιους εννοώ...)
Και σαν έμπουν δένδρα ,αυλές, πηγές, ρυάκια στο συνδυασμό,
Και σαν Ζωγραφιές, Καρδιές, Βλέμματα, Κινήσεις μπούνε στο Χορό...
Τότε το ‘Ψ’ πετάει πέερα από το Βουνό,
ακούει Μύθους κι Ιστορίες σιωπηλό,
και βρίσκει, λέει, τη Γείωση στο Χώμα το παλιό.
Τότε όλες οι ΨυχοΣχολές γίνονται αδελφές,
και βρίσκουν ομοιότητες στις όποιες διαφορές.
‘Οποιος δεν το ζήσει αυτό, νοιώθει ένα περίεργο κενό,
στο βασικό του Κέντρο το ενεργειακό,
που για δες!- πάραυτα πληρούται,
με ένα ψυχοδραματικό,
‘’προς τα έξω’’ ειπωμένο,
‘σ’αγαπώ’!!!
(με αγκαλίτσες και φιλιά, η Μαριγώ απ’τα παλιά)
Μ.Κ.

Ένας φιλόξενος τόπος, με ομορφιά και ιστορία. Ένα περιβάλλον που εμπνέει, προσκαλώντας σε αυθεντική έκφραση. Σε αυτό το πλαίσιο, έχω βιώσει την ομαδική διαδικασία με ανοιχτότητα και εμπιστοσύνη. Οι συναντήσεις αποτελούν ευκαιρίες για προσωπική σύνδεση και αυτοπροσδιορισμό. Με ενδιαφέρον αναγνωρίζω στην εξέλιξη της σχέσης που υπάρχει με το Χωριό Ψ, τις ποιότητες που έχει ένας ασφαλής δεσμός !
Χ.Σ.

Σκεπτόμουν γιατί άραγε ξαναγυρνώ στις Πινακάτες… αφήνω πίσω υποχρεώσεις που αποζητώ το καλοκαίρι για να τις καλύψω…
Τί με κάνει άραγε να γυρνώ στις Πινακάτες και το ‘Χωριό Ψ’…
Λίγα λεπτά χρειάστηκα να μείνω ‘κοντά’ σε αυτό το ερώτημά μου…
Και, αφού το αφουγκράσθηκα, οι ‘ψίθυροι’ του σώματος ξεδίπλωσαν τον ένα ‘λόγο’ μετά τον άλλον…
Η Αταλάντη… Το πιστεύει και το αγαπά τόσο αυτό… Αυτό που μοιάζει για ‘κείνη να είναι ‘φύση-άνθρωπος-καρδιά’…
Ο Δημήτρης… το υποστηρίζει επίσης με αγάπη, σεμνά, κτίζοντας κάθε λεπτομέρεια μαζί της…
Ο τόπος μοναδικός… Δύναμη, μαζί με γαλήνη, πράσινο μαζί με σκληρή πέτρα… oυρανοί φωτεινοί που τον περιβάλλουν…
Ήχοι από πουλιά, φυλλωσιές, νερά, παιδιά, καμπάνες…
Ο χώρος, ο Αλατίνος, επιβλητικός στην λιτότητά του, αλλά και ‘ανοικτός’, με ένα καλωσόρισμα δροσιάς, ευγένειας και μιας μοναδικής αρχοντιάς ενός άλλου καιρού…
Και οι συμμετέχοντες… τους άφησα τελευταίους, γιατί αυτοί δεν περιγράφονται… μόνο συναντώνται…
Και τελικά μοιάζει για αυτήν την Συνάντηση ν’ αφήνω πίσω ό,τι μπορεί να περιμένει… Τις Πινακάτες με τους ανθρώπους της τους περιμένω εγώ, γι’ αυτό θα πάω κοντά τους και αυτή την Χρονιά…
A.K.

"Ανθρώπινες ομάδες συναντώνται και αποχωρίζονται, γνωρίζονται, μαθαίνουν, πλαταίνουν ορίζοντες και ξανασυναντώνται στον αέναο χορό της δημιουργίας και της χαράς. Με ευγνωμοσύνη "
Ε.Γ.

"Η εμπειρία μου από το χωριό ψ δεν ήταν αρκετή. Δυο μέρες μόνο. Όμως περιμένω ήδη από το τέλος της πρώτης διοργάνωσης να φτάσει ο Αύγουστος για την δεύτερη. Και αυτό γιατί όσα πρόλαβα να ζήσω στις Πινακάτες με αφορμή το εργαστήρι που πήγα να συντονίσω ήταν πολύτιμα: η φιλοξενία των διοργανωτών, η μοναδικότητα του τοπίου και πάνω απ' όλα η γνωριμία με ενδιαφέροντες ανθρώπους. Φυσικά ήμουν τυχερός να συναντήσω μια ομάδα που είχε ήδη δουλέψει αρκετά γνωρίζοντας πριν από εμένα άλλους/ες θεραπευτές/τριες και άλλες προσεγγίσεις. Και αυτό που συνέβη τελικά ήταν ότι συμβαίνει κάθε φορά που οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά με τη φύση, τη φύση έξω και τη φύση μέσα τους: η απόλαυση της ανθρώπινης επαφής, της επικοινωνίας με τον εαυτό και με τους άλλους. Ανυπομονώ για τη δεύτερη συνάντηση." Χ.Κ.

"Η όλη διαδικασία συμμετοχής μου στο ‘Χωριό Ψ’ ενείχε καταστάσεις, αναγνωρίσεις, μοιράσματα, παρουσίες, που δημιούργησαν ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης πλούσιο σ’ ανθρώπινες πτυχές και ζώσες διαδικασίες. Σ’ αυτόν τον ‘ευρύχωρο’ χώρο ένιωσα να εγγίζονται και ελευθερώνονται υπόρρητες διαδικασίες, που είχα την τύχη και χαρά να αναγνωρίσω, συνοδεύσω και μοιρασθώ με πολλούς από τους συμμετέχοντες στην σύντομη εκεί παρουσία μου. Τα καλλίτερα στην Αταλάντη και Δημήτρη, εμπνευστές αυτής της ιδιαίτερης περιπέτειας, που την στήριξαν με ευγένεια, ζέση, δημιουργικότητα και παρουσία!" Α.Κ.

"Δύο λέξεις ή η μία φράση δεν μπορεί να περιγράψει σε τίποτα την περσινή μας εμπειρία! άλλα αν πρέπει να περιοριστώ σε κάποια περιγραφή να θα πω απλά τις λέξεις: γαλήνη, δημιουργικότητα, όμορφοι άνθρωποι, νέες εμπειρίες και μία παρομοίωση που χρησιμοποιώ εγώ για το χωριό Ψ, γιατί μπορεί να το τοποθετούμε χρονικά στο πέρσι αλλά για μένα είναι ακόμα σε λειτουργία πολλές διαδικασίες που ξεκίνησαν εκείνες τις ημέρες..... είναι όπως όταν οδηγείς στην ομίχλη, ξέρεις που θες να φτάσεις αλλά δεν ξέρεις το πώς ...την ώρα λοιπόν που έχεις απογοητευτεί συνειδητοποιείς ότι έχει φώτα ομίχλης, τα ανάβεις και αρχίζεις πλέων να διακρίνεις το δρόμο δεν είναι πεντακάθαρη η εικόνα και συνεχίζει να είναι δύσκολη η διαδρομή αλλά τουλάχιστον τώρα βλέπεις πιο καθαρά...." Α.Χ.

"Το προηγούμενο καλοκαίρι στάθηκα πολύ τυχερός. Από εκεί που δεν το περίμενα. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τον λόγο. Βλέπετε, συμμετείχα στο Χωριό Ψ, στο Πήλιο. Και θα μπορούσα να σας μιλήσω για τις Πινακάτες, ένα μέρος μαγικό. Το τέλειο μέρος για να βρει κανείς αληθινή ηρεμία στο σώμα και την καρδιά του. Αλλά δεν ήταν αυτό. Θα μπορούσα να σας πω για την Αταλάντη και τον Δημήτρη, τους οικοδεσπότες μας. Που μας υποδέχτηκαν με μία ανοιχτή αγκαλιά. Από εκείνες τις αγκαλιές που επειδή είναι τόσο σφιχτές σου επιτρέπουν να ανασαίνεις ελεύθερα. Ένιωσα πραγματικά οικεία λοιπόν, αλλά ούτε αυτό ήταν που με έκανε τυχερό. Η τύχη μου δεν είχε να κάνει ούτε με το εργαστήριο στο οποίο έλαβα μέρος και μου έδειξε τον τρόπο να περπατήσω νέα, για μένα, μονοπάτια. Θα μπορούσαν να ήταν οι άνθρωποι που γνώρισα. Μέσα σε λίγο χρόνο, τους ένιωθα δικούς μου. Αισθανόμουν ότι μετά από την εμπειρία που μοιραζόμαστε μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους χωρίς απαραίτητα να πούμε και πολλά.Αλλά όχι, ούτε αυτό ήταν. Μου είναι δύσκολο τελικά να περιγράψω την αιτία με λέξεις.Το έμαθα αυτό όταν για μήνες μετά το τέλος, όποιον συναντούσα ήθελα να του πω για αυτό που είχα βιώσει εκεί στις Πινακάτες. Αλλά κανείς δεν κατανοούσε πλήρως τα λόγια μου. Καταλάβαιναν μόνοόταν μπορούσαν να νιώσουν την δυνατή σαν πυροτέχνημα συγκίνηση που κουβαλούσα μέσα μου για καιρό, την οποία που και που ανασύρω συχνά ακόμα και τώρα. Και δεν μπορούσα, αλλά ούτε και ήθελα να την κρατήσω κρυφή. Μόνο έτσι μπορούσα να επικοινωνήσω γιατί στάθηκα τόσο τυχερός. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν..." Δ.Ρ.

"Δεν ήξερα τι να περιμένω. Πήγα στο χωριό Ψι με κύριο γνώμονα την εσωτερική μου φωνή που μου είπε ‘’πήγαινε’’. Σε ένα υποβλητικό περιβάλλον ανταλλάχθηκαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες από αξιόλογους συναδέλφους, δημιουργώντας μια εμπειρία αντάξια του μαγευτικού τόπου. Με άγγιξαν ιδιαίτερα το πάθος των διοργανωτών και των συμμετεχόντων. Εύχομαι το χωριό Ψι να συνεχίσει την πολλά υποσχώμενη πορεία του: στον αγώνα για ουσιαστική ψυχική υγεία στην Ελλάδα, να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην εμβάθυνση της γνώσης και της εμπειρίας." Γ.Β.

"Η εμπειρία στο Χωριό Ψ τον Αύγουστο του 2016 ήταν αξέχαστη, γι' αυτό και θα την επαναλάβω αυτό το καλοκαίρι και κάθε καλοκαίρι. Ο συνδυασμός διακοπών σε ένα τέτοιο, σχεδόν παρθένο, μέρος μαζί με την ενασχόληση με θέματα του πνεύματος και της ψυχής καθώς και η καθημερινή συναναστροφή με πρόσωπα που εστιάζουν περισσότερο στον έσω κόσμο ήταν ένα τεράστιο, ανεκτίμητο δώρο για μένα, το οποίο θέλω να προσφέρω στον εαυτό μου με κάθε ευκαιρία. Η καθημερινότητα στην πόλη και η συναναστροφή με τους πολλούς, οι οποίοι εστιάζουν στο "φαίνεσθαι", με κάνει να πρέπει να προχωρώ μόνη μου στα εσωτερικά μονοπάτια, αλλά με φθείρει κιόλας. Η καθημερινότητά μου μού "αφαιρεί". Οφείλω στον εαυτό μου τη συμμετοχή στο Χωριό Ψ και τη συναναστροφή με τους ανθρώπους του. Είναι σαν να συλλέγω πολύτιμους λίθους, να εμπλουτίζω τη "συλλογή" μου και να κάνω πλουσιότερη τη ζωή μου"!" Μ.Ξ.

"Τον περασμένο Αύγουστο γνώρισα το χωριό PSYστις Πινακάτες. Αρχικά πήγα με δισταγμό, δεν ήξερα ούτε φανταζόμουν τι ακριβώς θα βρω. Ό,τι συνέβη ήταν πέρα και πάνω από τις όποιες προσδοκίες θα μπορούσα να έχω. Υπήρξε για μένα μια μοναδική εμπειρία. Μέσα στην οργιώδη βλάστηση της Πηλιορείτικης φύσης, με χρώματα και μυρωδιές, γνώρισα νέους ανθρώπους, ένιωσα την ζεστασιά της φιλοξενίας και της εγγύτητας. Ανακάλυψα νέες πτυχές του εσωτερικού μου εαυτού αλλά και τόλμησα καινούργια για μένα πράγματα. Το μαγικό χωριό PSYόπως το έχω στην καρδιά μου από τότε, ήταν μία εμπειρία ζωής. Ευχαριστώ πολύ τον Δημήτρη και την Αταλάντη για την προσπάθειά τους και περιμένω ανυπόμονα την καινούργια μας συνάντηση. Καλή Αντάμωση τον Αύγουστο το μαγικό VillagePSY." Λ.Κ.

"Aυτό το καλοκαίρι ψαχνόμουν να κάνω κάτι διαφορετικό. Κάτι εναλλακτικό σε διακοπές. Μέχρι που "ανακάλυψα" το χωριό Ψ τις Πινακάτες, τον Δημήτρη και την Αταλάντη. Πήγα χωρίς να ξέρω τι να περιμένω... Ακόμα και τώρα μετά από ένα χρόνο που ξαναβλέπω το βίντεο ξαναζώ εκείνες τις στιγμές που χαράκτηκαν μέσα μου για πάντα. Μέσα σε λίγες μέρες έζησα μοναδικές εμπειρίες σε ένα υπέροχο περιβάλλον από άριστους διοργανωτές (Δημήτρης, Αταλάντη). Έφυγα γεμάτη εικόνες, εμπειρίες, ερωτευμένη με τον τόπο και την θετική του ενέργεια. Νομίζω πως ότι και να γράψω θα είναι λίγο αν κάποιος δεν το ζήσει ο ίδιος!" Δ.Κ.

"Αναπολώντας το περσινό καλοκαίρι και την συμμετοχή μου στο Χωριό Ψ ένα χαμόγελο διακρίνεται στο πρόσωπό μου. Αν και απρόοπτη η συμμετοχή μου αποτέλεσε ένα όμορφο ταξίδι σε υπάρχουσες και νέες γνώσεις. Χωρίς να το έχω καλοσκεφτεί και με πρώτο κίνητρό μου το μέρος διεξαγωγής και την πολύ ενδιαφέρουσα θεματική δεν δίστασα και δήλωσα ότι θα συμμετάσχω. Εκεί είχα την τύχη να με καλοδεχτούν το χαμόγελο του Δημήτρη και η ήρεμη δύναμη της Αταλάντης που βοήθησαν στο να γεννηθεί μια ομάδα ταυτόχρονα απελευθερωμένη και οριοθετημένη. Ο τρόπος με τον οποίο η φύση απέκτησε ένα κύριο ρόλο σε όλες τις ομιλίες και τις συναντήσεις ήταν κινητήριος δύναμη για να έρθω σε επαφή με τον ίδιο μου τον εαυτό, το σώμα μου, τα συναισθήματά μου, τις σκέψεις μου, τις νέες πληροφορίες. Ίσως να είναι από τα ωραιότερα απρόοπτα που έχουν συμβεί..." Μ.Κ.

Διοργάνωση