Ταξίδι Αναψυχής...
στο κέντρο της ψυχής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019

Καθημερινά πρωινό βιωματικό εργαστήριο από τις 10:30 έως τις 13:00 και βραδινό εργαστήριο από 19:30 έως 21:30.


24 Αυγούστου- Αφίξεις - Open call Εργαστήρια // Καλωσόρισμα

Άφιξη&Καλωσόρισμα


Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να έρθουν και να κάνουν την εγγραφή τους στη Γραμματεία της διοργάνωσης από τις 6μ.μ. Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν αμέσως μετά.  

Περισσότερα >

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να έρθουν και να κάνουν την εγγραφή τους στη Γραμματεία της διοργάνωσης από τις 6μ.μ. Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν αμέσως μετά.

 

Λιγότερα <

Open call Εργαστήρια


Τα open call εργαστήρια θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Περισσότερα >

Τα open call εργαστήρια θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Λιγότερα <

25 Αυγούστου-GESTALT

Εργαστήριο Gestalt: “Η δύναμη της ευαλωτότητας και η ευθύνη της αυτο-φροντίδας (η διαδικασία της γείωσης-grounding).


Εισηγητής(ες) : Κατερίνα Μανωλάκη, Ιωάννα Κάτο, Ώρα: 10:30-13:00

Η "αχίλλειος πτέρνα" σύμφωνα με το μύθο, αναφέρεται στο ευάλωτο σημείο του Αχιλλέα, την πτέρνα. Η επίγνωση του ευάλωτου σημείου τουτον βοηθούσε να βρίσκει τρόπους να προστατεύει τον εαυτό του. Έτσι ηευαλωτότητα μπορεί να γίνει δύναμη εμπεριέχοντας τη ως ένα κομμάτι τουεαυτού μου. Η μη επίγνωση της ευαλωτότητας μου με καθιστά εκτεθειμένο στο να επανά-τραυματιστώ και ταυτόχρονα  απούσα-απών στη συνάντηση μου με τον άλλον και με τη δική του ευαλωτότητα. Η επίγνωση της ευαλωτότητας μου δίνει τη δύναμη και την υπευθυνότητα για να...

Περισσότερα >

Η "αχίλλειος πτέρνα" σύμφωνα με το μύθο, αναφέρεται στο ευάλωτο σημείο του Αχιλλέα, την πτέρνα. Η επίγνωση του ευάλωτου σημείου τουτον βοηθούσε να βρίσκει τρόπους να προστατεύει τον εαυτό του. Έτσι ηευαλωτότητα μπορεί να γίνει δύναμη εμπεριέχοντας τη ως ένα κομμάτι τουεαυτού μου.

Η μη επίγνωση της ευαλωτότητας μου με καθιστά εκτεθειμένο στο να επανά-τραυματιστώ και ταυτόχρονα  απούσα-απών στη συνάντηση μου με τον άλλον και με τη δική του ευαλωτότητα. Η επίγνωση της ευαλωτότητας μου δίνει τη δύναμη και την υπευθυνότητα για να προχωρήσω, εφόσον το χρειάζομαι, στην αναζήτηση φροντίδας μέσα από τη σχέση. Τη σχέση με τον εαυτό μου, τους άλλους, τη φύση.

Η γείωση μου (grounding) στη φύση, στο σώμα μου, στις σχέσεις με τους άλλους, με βοηθά να εμπεριέξω (contain) την ευαλωτότητα μου και να τη κάνω δύναμη.

Το βιωματικό αυτό εργαστήρι εστιάζεται στην επαφή με το «έδαφος» μέσα από το  σώμα και τις αισθήσεις. Θα διερευνήσουμε την διαδικασία του grounding , με ασκήσεις επαφής με το σώμα και την φύση, θα ασχοληθούμε με τα 4 στοιχεία της φύσης – την φωτιά, τον αέρα, το νερό και την γη. Ταυτόχρονα   θα εστιάσουμε στη αλληλεπίδραση και επαφή μεταξύ των μελών της ομάδας. Θα δουλέψουμε λοιπόν με αρκετά στοιχεία από το πεδίο στο «εδώ και τώρα»   σύμφωνα με την προσέγγιση Gestalt.

Για όσους επιλέξουν να συμμετάσχουν στο εργαστήριό μας παρακαλούμε να φέρουν μαζί τους στο Πήλιο μια χούφτα χώματος (ή πέτρες, άμμο, φύλα)  από ένα μέρος που τους είναι σημαντικό.      

Λιγότερα <

Απογευματινό εργαστήριο - Gestalt


Εισηγητής(ες) : Ιωάννα Κάτο, Κατερίνα Μανωλάκη, Ώρα: 19:30-21:30


Κλείσιμο Χ

Η Ψυχοθεραπεία Gestalt εντάσσεται στις ανθρωπιστικές σχολές ψυχοθεραπείας και αριθμεί σχεδόν εβδομήντα χρόνια ιστορίας με αφετηρία την έκδοση του πρώτου της θεωρητικού κειμένου (Ego Hunger and Aggression) το 1942.

Η Ψυχοθεραπεία Gestalt κατανοεί τον άνθρωπο ως ένα πολύπλευρο όλον το οποίο αποτελεί οργανικό μέρος ενός ευρύτερου περιβάλλοντος(πεδίου) και καθορίζεται θεμελιακά από το πλέγμα των σχέσεων στις οποίες συμμετέχει μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Βασική συνθήκη της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η ανάγκη για διαπροσωπική σύνδεση: το άτομο καθίσταται ανθρώπινο πρόσωπο στο πλαίσιο της σχέσης του με έναν άλλον άνθρωπο ή, αλλιώς, στην ανθρώπινη κοινότητα. Με άλλα λόγια η φύση του ανθρώπου είναι σχεσιακή.

Η υγεία εννοείται ως η αρμονική σύνθεση όλων των πλευρών, δυνατοτήτων και λειτουργιών του ατόμου. Η σκέψη, το συναίσθημα, τα σωματικά αισθήματα, οι αισθήσεις αποτελούν διαφοροποιημένες λειτουργίες ενός ενιαίου οργανισμού ο οποίος βρίσκεται κάθε στιγμή σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του. Η αντίληψη είναι μια ενεργητική διαδικασία νοηματοδότησης που καθορίζεται από την εκάστοτε παρούσα κατάσταση του οργανισμού (εδώ και τώρα), η οποία εμπεριέχει αναπόφευκτα την ιστορία του (παρελθόν) και την μελλοντική κατάσταση την οποία ατενίζει (μέλλον).

O άνθρωπος, ως οργανισμός, κατευθύνεται από τη φύση του στο να διατηρεί σταθερές ορισμένες συνθήκες της κατάστασής του προκειμένου να επιβιώνει και να αναπτύσσεται (αυτορρύθμιση του οργανισμού). Όντας αναπόσπαστο μέρος του περιβάλλοντος το οποίο διαρκώς μεταβάλλεται αποτελεί και ο ίδιος ένα γίγνεσθαι που καλείται ανά πάσα στιγμή να δημιουργεί μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για σταθερότητα και στην ανάγκη για αλλαγή.

Ο κύριος θεραπευτικός παράγοντας βρίσκεται στη σχέση θεραπευτή- θεραπευόμενου την οποία ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος  συν-δημιουργούν και στην οποία συμβάλλουν ως ισότιμοι συνεργάτες.  Στο πλαίσιο της θεραπευτικής σχέσης ο θεραπευόμενος εκπαιδεύεται να αποκτά επίγνωση πάνω σ τις  ανάγκες του και να αναλαμβάνει κατάλληλη δράση για την ικανοποίησή τους.  Μαθαίνει να εστιάζει στην εμπειρία του, στα συναισθήματά  του, στα σωματικά του αισθήματα, τις αισθήσεις, τις σκέψεις , τη δραστηριότητα της φαντασίας του και ,εν τέλει, σε όλο το φάσμα των βιωμάτων του και στοχαζόμενος επί αυτών λαμβάνει καθοδήγηση και διαμορφώνει  ένα πλαίσιο προσανατολισμού για τις επιλογές, αποφάσεις και πράξεις του

 

Βιβλιογραφία

 

Beisser A.Flying Without Wings (1989) Bantambook

Hycner, R., Jacobs, L. (Εds) (2018). Η Θεραπευτική Σχέση ως Ίαση στην Ψυχοθεραπεία Gestalt. Μία Προσέγγιση με βάση το διάλογο και την ψυχολογία του εαυτού (Μτφ: Καραγιαννοπούλου Α.). Αθήνα, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

Nevis, E. (ed). (2015).Θεραπεία Gestalt: Θεωρία & Εφαρμογές (Μτφ: Μπαρουξής Γ.). Αθήνα: Gestalt Foundation.

O’ Leary, Ε. (1995). ΗθεραπείαGestalt (Μτφ: ΣκαρβέληΓ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

Perls, F. (1989). Αυτόπτης μάρτυρας στη θεραπεία Γκεστάλτ (Μτφ: Δίπλας Γ.). Αθήνα: Γλάρος.

Perls, F. (1989). Η Προσέγγιση Γκεστάλτ (Μτφ: Δίπλας Γ.). Αθήνα: Γλάρος.

Zinker J. In Search of a Good Form (1994) Gestalt Institute of Cleveland

Yalom I. The Gift of Therapy (2002 ) Harper Collins Publisher26 Αυγούστου-ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εργαστήριο Δραματοθεραπείας:


Εισηγητής(ες) : Λία Ζωγράφου, Ώρα: 10:30-13:00

Το έπος της Ιλιάδας ξεκινά με ένα δυσάρεστο περιστατικό που αποτέλεσε αιτία τεράστιας ρήξης ανάμεσα στον Αχιλλέα και τον Αγαμέμνονα. Έχοντας καταστρέψει τη Λυρνησσό, ο Αχιλλέας αρπάζει ως λάφυρα τη Χρυσηίδα και τη Βρισηίδα. Την πρώτη την χάρισε στον Αγαμέμνονα, ενώ η δεύτερη έγινε η ευνοούμενη και αγαπημένη του σκλάβα. Όταν όμως η συνέλευση των πολιορκητών υποχρέωσε τον Αγαμέμνονα να επιστρέψει την Χρυσηίδα στον πατέρα της, εκείνος ζήτησε για αντάλλαγμα την ευνοούμενη του Αχιλλέα, την Βρισηίδα, την οποία και άρπαξε με τη βία. Μετά από...

Περισσότερα >

Το έπος της Ιλιάδας ξεκινά με ένα δυσάρεστο περιστατικό που αποτέλεσε αιτία τεράστιας ρήξης ανάμεσα στον Αχιλλέα και τον Αγαμέμνονα. Έχοντας καταστρέψει τη Λυρνησσό, ο Αχιλλέας αρπάζει ως λάφυρα τη Χρυσηίδα και τη Βρισηίδα. Την πρώτη την χάρισε στον Αγαμέμνονα, ενώ η δεύτερη έγινε η ευνοούμενη και αγαπημένη του σκλάβα. Όταν όμως η συνέλευση των πολιορκητών υποχρέωσε τον Αγαμέμνονα να επιστρέψει την Χρυσηίδα στον πατέρα της, εκείνος ζήτησε για αντάλλαγμα την ευνοούμενη του Αχιλλέα, την Βρισηίδα, την οποία και άρπαξε με τη βία. Μετά από αυτό, ο Αχιλλέας θύμωσε και αρνήθηκε να πολεμήσει κάτω από την ηγεσία του Αγαμέμνονα. Αυτός ο θυμός («μήνις») του Αχιλλέα αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του έπους.

Σε ένα εργαστήριο δραματοθεραπείας, θα διερευνήσουμε την οργή του ήρωα του οποίου η ανυποχώρητη "μήνις" τον καθηλώνει σε πολεμική αδράνεια για δεκαπέντε (15) ολόκληρες ραψωδίες, με καταστροφικές συνέπειες για το στρατό των Αχαιών και η οποία κατευνάζεται μόνο με τέχνασμα του γέρου Νέστορα ο οποίος τον πείθει να δεχθεί την πρόταση του Πάτροκλου να τον αντικαταστήσει στη μάχη με τον Έκτορα. Η μοιραία και τραγική έκβαση αυτής της αντικατάστασης θα φέρει τον ήρωα Αχιλλέα στο χείλος της συντριβής και θα τον αναγκάσει να εκδικηθεί το φόνο του αγαπημένου εταίρου του σκοτώνοντας με τη σειρά του τον Έκτορα.

Θα διερευνήσουμε τις συμβολικές διαστάσεις των ηρώων και των πράξεών τους προκειμένου να επεξεργαστούμε σε όσο μεγαλύτερο εύρος μπορούμε τις έννοιες της οργής, του πόνου και της δικαιοσύνης. Με γνώμονα το Ομηρικό έπος και εργαλεία την εκδραμάτιση, το ανθρώπινο σώμα και τη φαντασία μας, θα ζωντανέψουμε σκηνές από τη ζωή του Αχιλλέα στην Τροία και θα εξερευνήσουμε τις προεκτάσεις του μύθου στη δική μας καθημερινότητα.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να επεξεργαστούν το θυμό σε ένα ευρύτερο φάσμα, όχι μόνο σαν εργαλείο ευθιξίας αλλά και ως κινητήρια δύναμη ζωής και  όργανο δικαιοσύνης, κίνητρο για λήψη αποφάσεων αλλά και καταστρεπτική αδράνεια.

 

Λιγότερα <

Απογευματινό εργαστήριο - Δραματοθεραπεία


Εισηγητής(ες) : Λία Ζωγράφου, Ώρα: 19:30-21:30


Κλείσιμο Χ

Η Δραματοθεραπεία είναι μια μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας που εφαρμόζει τη θεατρική πράξη σε ομαδικό ή ατομικό πλαίσιο. Βασίζεται στην αρχή πως η ανθρώπινη έκφραση και εξέλιξη έχει κατ’ ουσία δραματική μορφή, δηλαδή εκτυλίσσεται με ρυθμό, στάδια και σε διάλογο με το περιβάλλον. Οι ρίζες της δραματοθεραπείας βρίσκονται στο αρχαίο δράμα και η θεωρία της εμπλουτίστηκε από συμβολές της ανθρωπολογίας, της ψυνανάλυσης, της παιδοψυχολογίας και θεωριών ανάπτυξης και δεσμού. Στη δραματοθεραπευτική διαδικασία ο θεραπευόμενος επεξεργάζεται το ψυχολογικό υλικό μέσα από σύμβολα και μεταφορική γλώσσα, ενεργοποιώντας τη φαντασία και καλλιεργώντας την ικανότητά του για παιχνίδι, πράγματα που αποτελούν βασικά στοιχεία μιας υγιούς ζωής. Η έκφραση μέσα από ρόλους, κατασκευή και αναπαράσταση ιστοριών, κίνηση και χρήση συμβολικών αντικειμένων επιτρέπει στους θεραπευόμενους να εξωτερικεύσουν και να επεξεργαστούν περίπλοκες συναισθηματικές και διανοητικές καταστάσεις με ασφαλή όρια. Η διάσταση του παιχνιδιού απελευθερώνει τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητα ενώ η τελετουργική δομή μιας δραματοθεραπευτικής συνεδρίας ορίζει, ρυθμίζει και καθοδηγεί την ενασχόλησή μας με οποιεσδήποτε δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις ώστε να τις εμπεριέχουμε όσο πιο εποικοδομητικά γίνεται. Η δική μου προσέγγιση αντλεί έμπνευση από τις αρχές του Γιούγκ για την αρχετυπική δομή του προσωπικού και συλλογικού ασυνειδήτου και από πρόσφατες τομές στον κλάδο της νευρολογίας που μελετά την ανάπλαση του εγκεφάλου και τη δυνατότητα να θεραπεύουμε το τραύμα που μας κρατά συχνά καθηλωμένους. Ο θυμός του Αχιλλέα πήρε όχι μόνο επικές διαστάσεις στην παγκόσμια ποίηση αλλά και αρχετυπικές στην ανθρώπινη προσπάθεια να προστατεύσουμε την τρωτότητά μας, να διασφαλίσουμε την ακεραιότητά μας και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Αλλά με τι κόστος και πόση συνειδητότητα; Οι απαντήσεις στο σεμινάριο.

 

 

 27 Αυγούστου-ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εργαστήριο Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας:


Εισηγητής(ες) : Ευγενία Γεωργαντά, Ώρα: 10:30-13:00

Μετά από μια σύντομη θεωρητική εισήγηση στα υπαρξιακά θέματα (όπως: ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία και η ευθύνη, η έλλειψη νοήματος, το ενσώματο, κλπ.) που βρίσκονται στην ρίζα της υπαρξιακής μας αγωνίας και ενοχής το εργαστήρι αυτό θα επιδιώξει να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν την δική τους 'Αχίλλειο πτέρνα'. Μέσα από τις βιωματικές ασκήσεις θα αναδυθούν τα θέματα (ή Το θέμα) εκείνα που φαίνεται να τους απασχολούν περισσότερο στην καθημερινή τους ζωή. Πως αντιλαμβάνονται την ‘αχίλλειο πτέρνα’ τους και τις ενδεχόμενες...

Περισσότερα >

Μετά από μια σύντομη θεωρητική εισήγηση στα υπαρξιακά θέματα (όπως: ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία και η ευθύνη, η έλλειψη νοήματος, το ενσώματο, κλπ.) που βρίσκονται στην ρίζα της υπαρξιακής μας αγωνίας και ενοχής το εργαστήρι αυτό θα επιδιώξει να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν την δική τους 'Αχίλλειο πτέρνα'. Μέσα από τις βιωματικές ασκήσεις θα αναδυθούν τα θέματα (ή Το θέμα) εκείνα που φαίνεται να τους απασχολούν περισσότερο στην καθημερινή τους ζωή. Πως αντιλαμβάνονται την ‘αχίλλειο πτέρνα’ τους και τις ενδεχόμενες προεκτάσεις της;  Πως μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τα ζωτικά αυτά ζητήματα;

Στο εργαστήρι αυτό θα δουλέψουμε ατομικά, σε ζευγάρια και μικρές ομάδες ανάλογα την περίσταση και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στην ολομέλεια τις απόψεις μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις οντολογικές μας δυσκολίες.

Λιγότερα <

Απογευματινό εργαστήριο - Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία


Εισηγητής(ες) : Ευγενία Γεωργαντά, Ώρα: 19:30-21:30


Κλείσιμο Χ

Ο Υπαρξισμός εστιάζει στα βασικά δεδομένα της ανθρώπινης ύπαρξης:

 • Ο κάθε άνθρωπος είναι μια μοναδική, ξεχωριστή, αναντικατάστατη και ανεπανάληπτη οντότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τους άλλους και τον κόσμο.
 • Η ανθρώπινη ύπαρξη ενέχει παράδοξα και αντιφάσεις.
 • Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και ικανός να επιλέξει τη στάση του μπροστά στις δυνατότητες και τους περιορισμούς της ζωής.
 • Η ελευθερία του κάθε ανθρώπου να δημιουργήσει τον εαυτό του μέσω των επιλογών του συνεπάγεται και την ευθύνη για τις επιλογές αυτές.
 • Η ευθύνη του αυτοπροσδιορισμού είναι αναπόφευκτη. Απαιτεί θέληση και θάρρος διότι η κάθε επιλογή όχι μόνο καθορίζει τον άνθρωπο αλλά ενέχει και την απώλεια αυτών που δεν επέλεξε.
 • Η αποφυγή του να επιλέξουμε είναι και αυτή μία απόφαση. Πρόκειται για μία στάση που μπορεί να μαρτυρεί έλλειψη αυθεντικότητας και «κακή πίστη».
 • Η ζωή δεν έχει εγγενές νόημα, αλλά ο κάθε άνθρωπος μπορεί και καλείται να νοηματοδοτήσει την ύπαρξη του.
 • Η επίγνωση του θανάτου, όταν αντιμετωπίζεται με θάρρος, καθίσταται μοχλός αλλαγής και διευκολύνει τη συνεχή και αυθεντική δημιουργία της ύπαρξης του κάθε ανθρώπου.

Η Υπαρξιακή Θεραπευτική προσέγγιση πρεσβεύει ότι ο θεραπευτής:

 • Δημιουργεί μια ισότιμη σχέση με τον θεραπευόμενο βασισμένη στον σεβασμό και την αυτονομία.
 • Δεν χρησιμοποιεί μηχανιστικά τεχνικές και θεωρίες. Άντ’ αυτού προτιμά την βαθύτερη, φαινομενολογική κατανόηση του κάθε ανθρώπου ως την μοναδική οντότητα που είναι.
 • Πλησιάζει τον θεραπευόμενο με άμεσο και αυθεντικό τρόπο διατηρώντας μία ειλικρινή προσωπική στάση.
 • Πιστεύει ότι δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις στα υπαρξιακά διλήμματα.
 • Δίνει έμφαση στην σχέση του ανθρώπου με τους άλλους και στην θεραπευτική διαδικασία στο «εδώ και τώρα».

 

«γίγνεσθαι» -- Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας    www.gignesthai.gr

Η Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας, «γίγνεσθαι», δημιουργήθηκε το 2004 και το 2009 ξεκίνησε το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική.

Το «γίγνεσθαι» ιδρύθηκε με σκοπό την μελέτη και εφαρμογή της Υπαρξιακής προσέγγισης στην Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική. Ο σκοπός αυτός αναδύθηκε από την πεποίθηση ότι τα βασικά ερωτήματα που θέτει ο Υπαρξισμός είναι καίρια και καθοριστικά για τη ζωή μας.

Δραστηριότητες του «γίγνεσθαι»:

 • Τετραετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Υπαρξιακή προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική.
 • Σεμινάρια στη θεωρία και πρακτική της Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.
 • Βιωματικά εργαστήρια για την επεξεργασία βασικών θεμάτων της υπαρξιακής θεώρησης.
 • Ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης.
 • Εποπτεία σε εκπαιδευόμενους ατομικά και σε ομάδα, με έμφαση στην υπαρξιακή προσέγγιση.

Στην προσπάθειά του να διαδώσει τη θεωρία και πρακτική της Υπαρξιακής Ψυχολογίας στην Ελλάδα αλλά και να αναπτύξει μια Ελληνική ματιά βασισμένη στην πλούσια θεωρία των Ελλήνων φιλοσόφων και συγγραφέων το «γίγνεσθαι»:

 • Επιμελείται την έκδοση στα Ελληνικά σημαντικών βιβλίων της Υπαρξιακής προσέγγισης στην Ψυχοθεραπεία και την Συμβουλευτική.
 • Λειτουργεί ομάδα έρευνας για την μελέτη βασικών εννοιών του Υπαρξισμού.
 • Συμμετέχει και παρουσιάζει το έργο του σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
 • Συνεργάζεται με άλλους αντίστοιχους φορείς.

Το “γίγνεσθαι”, η Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας, είναι πλήρες μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ), που είναι τακτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής που είναι μέλος του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Συλλόγου.

Το τετραετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στην υπαρξιακή προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία είναι πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπευτών (EAP)

Τα προγράμματα επιμόρφωσης είναι πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας ως Δια Βίου μάθησης (ΕΟΠΠΕΠ)

Τηλέφωνα: 210 8085712 και 210 7250 065

Διεύθυνση: Κηφισίας 293 και Δηληγιάννη Κηφισιά, 145 61, Ελλάδα

Email: info@gignesthai.gr

 28 Αυγούστου-ΘΕΑΤΡΟ PLAYBACK

Εργαστήρι Θεάτρου Playback:


Εισηγητής(ες) : Λάμπρος Γιώτης, Ώρα: 10:30-13:00

Πώς βιώσαμε τη διαμονή μας στο Πήλιο;  Ποιές συναντήσεις είχαν σημασία για εμάς;  Τι συναισθήματα αναδύθηκαν;  Πού βρίσκεται η δύναμή μας και ποιά η αχίλλειος πτέρνα μας; Με ποιά εφόδια γυρίζουμε πίσω;   Μέσα από θεατρικό αυτοσχεδιασμό μοιραζόμαστε προσωπικές μας εμπειρίες. Οι ιστορίες μας γίνονται ιστορία όλων.

Περισσότερα >

Πώς βιώσαμε τη διαμονή μας στο Πήλιο; 

Ποιές συναντήσεις είχαν σημασία για εμάς; 

Τι συναισθήματα αναδύθηκαν; 

Πού βρίσκεται η δύναμή μας και ποιά η αχίλλειος πτέρνα μας;

Με ποιά εφόδια γυρίζουμε πίσω;

 

Μέσα από θεατρικό αυτοσχεδιασμό μοιραζόμαστε προσωπικές μας εμπειρίες.

Οι ιστορίες μας γίνονται ιστορία όλων.

Λιγότερα <

Απογευματινό εργαστήριο - Θέατρο Playback


Εισηγητής(ες) : Λάμπρος Γιώτης, Ώρα: 19:30-21:30


Κλείσιμο Χ

Tι είναι το Θέατρο Playback ;

Το Playback είναι ένα είδος θεάτρου εμψύχωσης που ξεκίνησε από την Αμερική (Jonathan Fox & Jo Salas, 1973) και αναπτύχθηκε σε διάφορες χώρες του κόσμου τα τελευταία τριάντα χρόνια. Συνδυάζει το σωματικό θέατρο με τις τεχνικές που προκύπτουν από τη δραματοθεραπεία, το ψυχόδραμα και το κοινωνικό θέατρο.

Ο θεατρικός αυτοσχεδιασμός περιλαμβάνει ήχους, κίνηση, διάλογο, χρήση αντικειμένων, μουσική, τραγούδι και φωτισμούς. Στόχος είναι να μπορέσουν να ακουστούν οι ατομικές ιστορίες των συμμετεχόντων θεατών και να τιμηθούν με παράσταση. Έτσι μπορεί να ενισχυθεί η δύναμη της ομάδας και να καλλιεργηθεί στο κοινό το συναίσθημα του “ανήκειν”.

 

Βιβλιογραφία

- Γιώτης Λ., Θεοχάρη Κ., Γύρα Ε., Μαντωνάκης Γ. (2010) Η Δραματοθεραπεία στο Νοσοκομείο Ημέρας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, στο Δραματοθεραπεία και Εφαρμογές, ΕΔΠΕ . Αθήνα, Εκδόσεις Θυμάρι.

- Γιώτης Λ., Καλλιβωκά Μ., Βλάχου Ι. Δραματοθεραπεία μέσα από την «Τρικυμία» του Shakespeare, Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός», Τετράδια Ψυχιατρικής, Ιανουάριος - Αύγουστος 2018, Νο 9-10.

-Γιώτης Λ., Μαραβελής Δ., Πανταγούτσου Α., Γιαννούλη Ε. (επιμελητές) (2019) H συμβολή των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης στην Ψυχιατρική Θεραπευτική, Α’ Ψυχιατρική Κλινική Αιγινήτειου Νοσοκομείου, ΕΚΠΑ. Αθήνα,Εκδόσεις Βήτα.

- Fox J. (1994) Acts of Service: Spontaneity, Commitment, Tradition in them Non-scripted Theatre, New Paltz, NY: Tusitala pub.

- Fox J., (1999) A Ritual for our Time, Gathering Voices, Essays on Playback Theatre, New Paltz, NY: Tusitala pub.

- Yotis L. (2017) Assessing negative symptoms of schizophrenia by the use of Aristotle’s Poetics during a dramatherapy performance process In Arts Therapies and New Challenges in Psychiatry, Edited by Karin Dannecker, London: Routledge

- Yotis L., Theocharopoulos C., Fragiadaki C., Begioglou D. (2017) Using playback theatre to address the stigma of mental disorders, Research Article, In Journal for The Arts in Psychotherapy.

 

 Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας “Παλμός” / www.palmos.info


Οι δραστηριότητες της εταιρείας αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στη θεραπευτική εφαρμογή και στην καλλιτεχνική δημιουργία και συμπεριλαμβάνουν:


α) ψυχοθεραπεία και δραματοθεραπεία για άτομα και ομάδες,
β) ενημέρωση και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης σε δομές στην Κοινότητα,
γ) διοργάνωση και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων,
δ) εκπαιδευτικά σεμινάρια δραματοθεραπείας, ψυχοθεραπείας και δημιουργικών θεραπευτικών προσεγγίσεων,
ε) έρευνα στο χώρο της θεατρικής πράξης και των θεραπευτικών της εφαρμογών στο κοινωνικό και ψυχοθεραπευτικό πεδίο,
στ) έκδοση έντυπου υλικού με θέματα σχετικά με το θέατρο, την δραματική έκφραση, την ψυχοθεραπεία και τη δημιουργικότητα, και
ζ) εκπαίδευση ηθοποιών στο θέατρο «Playback» (θέατρο κοινωνικής εμψύχωσης) και λειτουργία της επαγγελματικής θεατρικής ομάδας «Playback Ψ», που δίνει παραστάσεις στο θέατρο, σε εκπαιδευτικά και θεραπευτικά πλαίσια και σε δομές στην Κοινότητα.

 

 29 Αυγούστου-Αναχώρηση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016

Διοργάνωση